Στην Κομοτηνή συναντήθηκαν οι πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας

Στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού», στην πόλη της Κομοτηνής, στις 16 και 17 και 18 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση των προέδρων των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής και Σερρών.

Οι Συναντήσεις εργασίας, γίνονταν ανά τετράμηνο σε διαφορετική έδρα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μέχρι που έκλεισε ο πρώτος κύκλος στην πόλη της Κομοτηνής.

Κατά τις τριήμερες εργασίες των προέδρων έγινε ένας γενικότερος απολογισμός και αποτίμηση της διετίας που πέρασε με αναφορά σε όλα τα θέματα των συνεργασιών, των κοινών δράσεων, των ανταλλαγών καλών πρακτικών μεταξύ και των διοικήσεων και των εργαζομένων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου.

Η συνεργασία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. απέδωσε άμεσα και πέραν των οριζόμενων σκοπών και στόχων του Πρωτοκόλλου... Αναπτύχθηκαν κοινές δράσεις ανά δύο, ανά τρία ή στο σύνολο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου με σημαντικότερη τη «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων» θεσμό που υφίσταται από πενταετίας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Τα πέντε από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συμμετείχαν στη «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στα όρια της χωρικής τους ευθύνης και το Κ.Θ.Β.Ε.

Η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων «έριξε αυλαία» στις 3 και 4 Μαΐου 2017 σε αίθουσα της « Μονής Λαζαριστών» του ΚΘΒΕ, με τις πέντε καλύτερες θεατρικές ομάδες (Γυμνασίων και Λυκείων) των πέντε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις!

Οι πρόεδροι κατέθεσαν στις συζητήσεις και τις απόψεις και εντυπώσεις των φορέων της εκπαίδευσης και των μαθητών Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης που συμμετείχαν σε όλη τη πολύμηνη διαδικασία μεταφέροντας και τη δική τους έντονη επιθυμία να υπάρξει συνέχεια του θεσμού της «Θ.Α.Ε.» βελτιώνοντας ζητήματα που αφορούν κυρίως το συγχρονισμό κατά την εφαρμογή έως την κορύφωση και το κλείσιμο της δράσης.

Κατά τη νέα περίοδο (2017-2018) θα προστεθούν κι άλλες κοινές δράσεις με κυριότερη:

1. Το FESTIVAL θεάτρου από τα Τμήματα Θεατρικής Υποδομής κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και

2. Ένα μεγάλο άξονα θεατρικών δράσεων από τα ΔΗΠΕΘΕ με αναφορά στη διαφορετικότητα και συγκεκριμένα στη σύμπραξη ατόμων με αναπηρία και μη με σκοπό τη συγκρότηση ομάδων ένταξης ,που θα δουλέψουν μαζί επί σκηνής ως κοινές ομάδες που θα παράξουν καλλιτεχνικό έργο.

Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοιηθούν οι δύο νέες δράσεις θα αποφασιστεί κατά την επόμενη συνάντηση των προέδρων το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2017 στην Κοζάνη.

Oι νέες προτάσεις οφείλουν να έχουν και την τελική έγκριση των διοικήσεων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου.

Στο ελεύθερο χρόνο της δεύτερης ημέρας (17 Ιουνίου) η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Μενεσελίσδου Σοφία ξενάγησε τους ομολόγους της στο θέατρο της πόλης, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο (πρώην Ιμαρέτ) βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και εκκλησιαστικών κειμηλίων και στο κέντρο της πόλης και το βράδυ της ίδιας ημέρας παρέστησαν τα μέλη του δικτύου σε εικαστική και μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην «Παπαδριέλλειο» Δημοτική Πινακοθήκη(Μέγαρο Στάλιου)με τίτλο: «Πίσω από το λευκό πανί ,ιστορίες κινηματογράφου».

Το Σάββατο στις 13.00, 17 Ιουνίου, οι πρόεδροι επισκέφτηκαν το δήμαρχο κ. Πετρίδη Γιώργο και τον ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Στο τέλος της συνάντησης στο γραφείο του Δημάρχου δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συντονίζοντας η κ. Μενεσελίδου Σοφία έδωσε πρώτα το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος τόνισε την προστιθέμενη αξία δημιουργίας και πολιτιστικής προσφοράς των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Δήλωσε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και από πολύ κοντά τη δίχρονη συμπόρευσή των θεάτρων. Επεσήμανε τη περαιτέρω πολιτιστική διάσταση που προσδίδει το Δίκτυο στην Εγνατία οδό, δηλώνοντας τη σταθερή και αταλάντευτη στήριξη του... ευχόμενος το παράδειγμα του δικτύου να αποτελέσει οδηγό για ανάλογες κινήσεις από άλλα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας!

Εκ μέρους των προέδρων, και κατά την επιθυμία τους, τη συνέντευξη έκλεισε ο πρόεδρος της Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, εκ των εμπνευστών του Δικτύου, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα πολύ θετικά αποτελέσματα της διετίας που πέρασε . Τόνισε την αγαστή και θερμή διάθεση των προέδρων των Δ.Σ. και των εργαζομένων τους να υλοποιούν επεξεργασμένες κοινές δράσεις και να τροχοδρομούν επί της Εγνατίας σημαντικές πρωτοβουλίες που προάγουν το θέατρο και εν γένει τον πολιτισμό. Υπογράμμισε ότι μετά από έξι παρόμοιες συνεντεύξεις που προηγήθηκαν κατά τη διετία που πέρασε, καταδεικνύεται η μεγάλη υποστήριξη των Δημάρχων όπου εδρεύουν τα θέατρα.