ΔΗΠΕΘΕ: παρουσιάστηκε η παράσταση της νεανικής σκηνής "Αναφορά στον Γκρέκο"

Την παράσταση "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη παρουσίασε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για την φετινή επιλογή της Νεανικής Σκηνής και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. 

Greco2

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

greco6

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Μανώλης Ανδρουλιδακης παίζοντας κλασική κιθάρα.

Η ερμηνεία αλλά και η παρουσία του πάνω στην σκηνή είναι εξαιρετική ενώ το κείμενο περνά πολλά μηνύματα.

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

greco3

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης – Σκηνοθέτης : Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών : Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλλίδης

Πρωταγωνιστεί : Τάκης Χρυσικάκος
Κρητική λύρα - Τραγούδι : Γεωργία Νταγάκη
Κλασική κιθάρα : Χρυσόστομος Καραντωνίου

Από τη Δευτέρα 6 έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10π.μ. θα δίδονται παραστάσεις για τους μαθητές γυμνασίων, λυκείων στο θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό θέατρο Νάουσας, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Διοικητηρίου στην Έδεσσα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών και υπάρχει προγραμματισμός για Κατερίνη, Λιτόχωρο.

Προγραμματίζεται επίσης βραδινή παράσταση για το κοινό.

greco5

Για πληροφορίες, για τον προγραμματισμό και κλείσιμο ημερομηνίας παρακολούθησης της παράστασης μπορείτε να απευθύνεστε στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς της ΚΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας 2331078140, & 142
fax: 2331029714 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.