Πολύ γέλιο στην ποντιακή παράσταση ''Το σύρσιμον τη Τσοφούλας'' (φωτογραφίες, βίντεο)

Πολύ γέλιο πρόσφερε στο κοινό η ποντιακή παράσταση ''Το σύρσιμον τη Τσοφούλας'', που ανέβασε στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας ο σύλλογος "Οι Αλησμόνητες Πατρίδες". Ο κόσμος απόλαυσε τους διαλόγους και πρόσφερε ως ανταμοιβή στους ηθοποιούς το θερμό του χειροκρότημα.

Το έργο που παρακολούθησε το κοινό είναι του αείμνηστου Πόντιου συγγραφέα και σκηνοθέτη Πόλη Χάιτα και παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του Αβραάμ Πελαΐδη.

Η προετοιμασία του έργου κράτησε οκτώ μήνες ενώ η πρωταγωνίστρια (Δέσποινα Γιάγκογλου) δεν έχει ποντιακή αλλά παρόλα αυτά έμαθε και παρουσίασε σαν πραγματική πόντια.

Λίγα λόγια για το έργο

Στα χωριά του Πόντου, την περίοδο του καλοκαιριού, όταν όλοι (βρίσκονται στα χωράφια και μαζεύουν τη σοδειά), ο Κυριάκος, ένας νέος από την Αυλίαινα με πολλά χαρίσματα και από εύπορη οικογένεια, έβαλε στο μάτι την Τσοφούλα, μια όμορφη κοπέλα από την Αδυσσα.

Έτσι με μια ομάδα ειδικών να καταστρώνουν σχέδια, κάνουν μια σειρά από σκέψεις και μεθοδεύσεις για να πετύχουν το σύρσιμο της Τσοφούλας. Μια μέρα λοιπόν που η Τσοφούλα πάει στο χωράφι μαζί με την Πατούλα για να θερίσουν το σιτάρι, ο Κυριάκος με την ομάδα του βρίσκουν την ευκαιρία και την κλέβουν.

Η μάνα της Τσοφούλας μαθαίνει για το σύρσιμο της κόρης της και μαζί με συγγενείς, γείτονες και χωριανούς, θέλουν με απειλές και φοβέρες να την πάρουν πίσω.

Όμως στη συνέχεια όλα εξελίσσονται ομαλά, αφού τελικά μεσολαβούν και συγγενικά πρόσωπα, αλλά κυρίως ο ιερέας του χωριού που δίνει ευλογία και ευχή στον Κυριάκο και την Τσοφούλα.

Το έργο αναβίωσε ένα κομμάτι από τη ζωή των Ελλήνων του Πόντου.

Οι πρωταγωνιστές
Τους ρόλους στο έργο ερμήνευσαν: Βλαδίμηρος Ιασωνίδης, Χριστίνα Παντελίδου, Δημοσθένης Τσανακτσίδης, Αντώνης Καΐσίδης, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Σωτηρία Απλακίδου, Μπάμπης Καπουρτίδης, Ελένη Σαββίδου, Γιάννης Μιχαηλίδης, Θανάσης Μπάκανος, Δέσποινα Γιάγκογλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Βάσω Ανανιάδου, Χριστόφορος Απλακίδης, Αθηνά Μανωλοπούλου, Λάμπης Ιντζεβίδης.

Σκηνογράφος: Χάρης Κουρουζίδης