«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με Κιμούλη στις 30 Αυγούστου στην Βέροια

ilektrakimoulis

Περιοδεία ανά την Ελλάδα ξεκινούν από την 1η Ιουλίου ο Γιώργος Κιμούλης και η ομάδα του, ανεβάζοντας την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Η παράσταση θα παιχθεί και στην Βέροια, την Κυριακή 30 Αυγούστου, στις 9μμ, στο Θέατρο Άλσους.

Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή διχάζει μέχρι σήμερα τους μελετητές της. Η πράξη της μητροκτονίας, ως δίκαιη εκδίκηση, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά. Το βασικό όμως θέμα της τραγωδίας αυτής, κατά τη γνώμη μας, είναι η αναγκαιότητα διατήρησης της Μνήμης.

Η Ηλέκτρα, ανέστια, χωρίς παρελθόν, χωρίς ταυτότητα, με βωβό τον πατρικό λόγο, αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανή τη νεκρή της μνήμη και να εκδικηθεί αυτούς που τη διέγραψαν. Όταν η προηγούμενη γενιά μη αποδεχόμενη την ήττα της, για να δικαιολογήσει την απομάκρυνσή της από τον αξιακό της κώδικα, προσπαθεί να διαγράψει τη μνήμη της ασεβώντας προς το παρελθόν της, τότε το βασικό μέλημα της νεώτερης γενιάς είναι η επανεγγραφή αυτής της μνήμης, έστω κι αν χρειάζεται βίαιο τρόπο για να το πετύχει. Το βασικό θέμα της τραγωδίας αυτής είναι το χρέος της νεώτερης γενιάς να διατηρήσει τη συλλογική της μνήμη, που η προηγούμενη γενιά προσπαθεί με μανία να διαγράψει. Μήπως κάτι αντίστοιχο δε γίνεται και στην εποχή που ζούμε;

Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Σκηνικά: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΚΟΝΤΑΣ
Κοστούμια: ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
Στίχοι: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Φωτισμοί: ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
Video: ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΗΣ
Οργάνωση περιοδείας: artrack

Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Παίζουν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΛΥΡΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΑΡΚΟΥ, ΝΙΚΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ,
ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ, ΜΥΡΤΩ ΓΚΟΝΗ, ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗ,
ΚΙΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΛΙΑΣ