Βέροια: Ρεσιτάλ κιθάρας - αφιέρωμα σε Γάλλους Συνθέτες

Την Κυριακή 1/2 , ώρα 20.00, στην Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε Γάλλους Συνθέτες, με ρεσιτάλ κιθάρας του Κωνσταντίνου Τοσίδη.

Συμμετέχουν οι ArtGuitaristas του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας υπό τη Δ/νση του καθηγητή κιθάρας Πέτρου Ρίστα και ο σπουδαστής κιθάρας του Δ.Ω.Β. Σπύρος Μισοκέφαλος

Πρόγραμμα
Manuel De Falla - Homenaje a Debussy
Atanas Ourkouzounov - Sonata N.2 "Hommage a Bartok"
Darius Milhaud -Segoviana
Gyorgy Ligeti - Sonata for cello (Διασκευη για κιθαρα , Κωστας Τοσιδης)
Roberto Gerhard - Fantasia
Heitor Villa Lobos - Etude 11&12
Alberto Ginastera Sonata for guitar op.47
Κ.α

Ο Κώστας Τοσίδης γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στο Ωδείο Άγιου Παύλου Θεσσαλονίκης κοντά στον Γιάννη Παπακρασά από την τάξη του οποίου αποφοίτησε το 2003 λαμβάνοντας το Δίπλωμα του με Άριστα Παμψηφεί. Το 2005 γινετε υποτροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για περαιτέρω μουσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Mozarteum, Salzburg στην Αυστρία.Το 2006 ολοκληρώνει τον βασικό κύκλο σπουδών στο Mozarteum υπο την επιβλεψη των καθηγητων Eliot Fisk και Ricardo Gallen ενώ παράλληλα φοιτεί στη τάξη κιθάρας του Marco Tamayo στο Landeskonservatorium, Klagenfurt.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του είχε την ευκαιρία να σπουδάσει σύγχρονη μουσική με τουςMartin Mumelter και Simone Fontanelli, μουσική δωματίου με την Isabel Siewers και παλιά μουσική με τον Howard Penny. Το 2009 ολοκληρώνει και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο και γίνετε αμέσως βοηθός στην τάξη του Eliot Fisk όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δουλεύει με σπουδαστές απο όλον τον κόσμο.

Είναι ιδρυτικό μέλος του "Miscelanea Guitar Quartet" με το οποίο απέσπασαν επτά διεθνή βραβεία.
Επιπλέον, έλαβε το πρώτο βραβείο στο Savarez-Corelli Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου με το Duo Τοσίδης-Νούσης. Του απονεμήθηκε επίσης το πέμπτο βραβείο (το δεύτερο και το τέταρτο βραβείο δεν απονεμήθηκαν) στον "Διαγωνισμό Ερμηνείας Σύγχρονης Μουσικής" στο Salzburg ενώ έχει διακριθεί και στον 7ο "Διαγωνισμό Κιθάρας Βέροιας".
Τον Μάιο του 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά απο την
"Contrastes Records" που περιλαμβάνει πέντε σονατες του μοντέρνου ρεπερτορίου, εκ των οποίων οι τέσσερις ηχογραφούνται για πρώτη φορά.

Ένα απο τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό το CD, η Σονάτα για τσέλο του Gyorgi Ligeti, έχει διασκευαστεί για κιθάρα απο τον ίδιο και κυκλοφορεί απο τον εκδοτικό οίκο Schott.
Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Mozarteum υπο την διεύθυνση του Dennis Russell Davies. Συνεργάστηκε επίσης με τη "New Mandolin Orchestra" υπό την διεύθυνση του Pedro Chamorro και με την Philarmonie Salzburg. Έχει δώσει προσωπικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικά φεστιβάλ στην Αυστρία, την Γερμανία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία και τις Η.Π.Α μεταξύ άλλων.

Σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής του δράσης αποτελεί το "Miscelanea Guitar Quartet" .Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σύνολο ερμηνείας πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις. Το κουαρτέτο έχει παρουσιάσει πρεμιέρες σημαντικών έργων στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α ενώσυνθέτες όπως ο Atanas Ourkouzounov, η Mayako Kubo, ο Marios Elia Joannou, ο AgustinCastilla-Avila, και ο Ian Krouse έχουν ειδικά συνθέσει και αφιερώσει έργα στο κουαρτέτο.
Το 2009 κυκλοφορησε το πρώτο CD του Miscelanea Guitar Quartet από την ισπανική
δισκογραφική εταιρεία "Arsis".

Ο Κώστας παίζει με κιθάρα των Γιάννη και Τάσου Κουκουρίγκoυ (Alector Guitars), χρησιμοποιείχορδές Hannabach και τον εργονομικό μηχανισμό Ergoplay.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ARTGUITARISTAS

Η αγάπη για την κιθάρα,για την μουσική,και για την τέχνη των σπουδαστών του Δημ. Ωδείου Βέροιας ,η αναζήτηση του μαέστρου Πέτρου Ρίστα σε μουσικές που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας και το μπόλιασμα με ηχοχρώματα από άλλα μουσικά όργανα φλάουτο ,κλαρινέτο, βιολί, τσέλο, μαντολίνο, δημιούργησε την ορχήστρα των ARTGUITARISTAS .Έχουν παρει μέρος σε συναυλίες του Δημ. Ωδείου Βέροιας, στην 3η και 4η πανελλήνια συνάντηση κιθαριστικών ορχηστρών που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2013 και τον Μάρτιο του 2014 στην Κοζάνη από το Δημ . Ωδείο Κοζάνης, στην πανελλήνια συνάντηση κιθαριστικών ορχηστρών που διοργανώθηκε απο το Δημ ωδείο Βέροιας. Εχουν συμπράξει το καλοκαίρι του 2012 στην ορχήστρα κιθαριστών στην Α θερινή Ακαδημία των Δημ ωδείων που διοργανώθηκε στον Βόλο, όπως επίσης και στην Β θερινή Ακαδημία πάλι στον Βόλο το καλοκαίρι του 2013 ,εκλεισε το πρόγραμμα της θερινής ακαδημίας με μια μεγάλη συναυλία. Το καργλοκαίρι του 2014 πήρε As επερτόριο τους περιλαμβάνει εubry mμAs επερτόριο τους περιλαμβάνει εubry mέρος στη 3η διεθνή θερινή που διοργανώθηκε στην Καβάλα.

Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει As επερτόριο τους περιλαμβάνει εubry mέργα των AsPiazzolla, Ol Bensa N Rota R Aubry Μ.Χατζιδάκι Π.Ρίστα G. Bregovic και άλλων !

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ-Μισοκέφαλος Σπύρος:
Γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας, στις 17 Φεβρουαρίου 1995.Ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής προπαιδείας στην ηλικία των 6 ετών. Στην ηλικία των 8 ετών άρχισε τη σπουδή της κλασσικής κιθάρας. Παράλληλα, παρακολούθησε τα απαραίτητα θεωρητικά μουσικά μαθήματα: θεωρία, σολφέζ ,ντικτέ, ιστορία της μουσικής, μορφολογία, χορωδία και υποχρεωτικό πιάνου .Από την ηλικία των 15 ετών ασχολείται συστηματικά και με την ηλεκτρική κιθάρα, κυρίως στο πεδίο της μπλουζ, ροκ και τζαζ μουσικής, τόσο παικτικά -ερμηνευτικά, όσο και με συνθετικές απόπειρες. Από το 2009 παίζει στο μουσικό συγκρότημα The Athlions. Η ενασχόληση με αυτού του είδους τη μουσική του επιτρέπει την εξερεύνηση του ¨πολυδιάστατου¨ του οργάνου. Έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε διάφορες ορχήστρες και χορωδίες δίνοντας συναυλίες . Σήμερα βρίσκεται στο πρώτο έτος του πτυχίου της Αντίστιξης και στη Γ' ανωτέρα της κλασσικής κιθάρας με καθηγητή τον Πέτρο Ρίστα στο δημοτικό ωδείο της Βέροιας, ενώ έχει πάρει το πτυχίο ειδικού αρμονίας. Με την επιτυχία του στις πανελλήνιες εξετάσεις του Ιουνίου 2013 κατάφερε να εισαχθεί στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με σκοπό την επισταμένη και ουσιαστική σπουδή της κλασσικής κιθάρας στον τομέα της Ευρωπαϊκής και της Σύγχρονης μουσικής

Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , είσοδος 5€