STRINGLE BELLS στην αγορά της Βέροιας το Σάββατο το μεσημέρι

Το Σάββατο , ώρα 12.00 το μεσημέρι στον πεζόδρομο Ιπποκράτους, καθείς και το τραγούδι του! Τα Χριστούγεννα της μπάμπως και του τσέλιγκα. Τα Χριστούγεννα της Λολίτας. Του Γιάννη και της Μαίρης. Τα Χριστούγεννα της χοντρής που κάνει δίαιτα… Χριστούγεννα στην Ισπανία και την Αγγλία του 16ου αιώνα. Χριστούγεννα από τον Καύκασο, τη Θράκη, την Ικαρία.

Και μια αγκαλιά γεμάτη δώρα – γεμάτη τραγούδια.

 
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μια γιορτινή συναυλία παρέα με τις STRINGLESS!
Μια ξεχωριστή παρέα, σε μια ξεχωριστή μέρα.
Μια εντελώς πρωτότυπη μουσική πρόταση όπου η φωνή και το ανθρώπινο σώμα, γίνονται οι πρωταγωνιστές, ή καλύτερα οι… πρωταγωνίστριες της μέρας.
 
Έξι κορίτσια , έξι γυναίκες, έξι Στρίγκλες , οι
ΑΛΕΞΙΑ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ
ALBENA IVANOVA KOUTOVA
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ
ELJONA SINJARI
ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ
 
Λίγα λόγια για τις STRINGLESS
 
Οι «Stringless» είναι ένα φωνητικό σχήμα που αποτελείται από έξι γυναίκες με καταγωγή από Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία αντίστοιχα. Το όνομα τους είναι ένα λογοπαίγνιο με διττή ανάγνωση, μία στα αγγλικά με την έννοια «without strings» (χωρίς έγχορδα), και μία στα ελληνικά, «στρίγγλες», τα μυθικά πλάσματα της ελληνικής παράδοσης.
Στο ρεπερτόριό τους ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, τον Πόντο, τη Μακεδονία, την νεότερη αστική μουσική της Σμύρνης, τα ρετρό του 30 και τα ρεμπέτικα. Εκτός αυτών το πρόγραμμα απαρτίζεται από παραδόσεις άλλων τόπων όπως τα πολυφωνικά τραγούδια των Βαλκανίων, κέλτικα, αφρικάνικα, τούρκικα, ινδιάνικα και άλλα.
 
Η πολυφωνική ενορχήστρωση είναι το ζητούμενο ακόμα και σε κομμάτια που δεν είναι από τη φύση τους πολυφωνικά. Όλες οι ενορχηστρώσεις γίνονται από το γκρουπ δημιουργώντας άλλοτε μια εντελώς πρωτότυπη και διαφορετική πρόταση για κάποιο τραγούδι, άλλοτε είναι απλώς μια μεταγραφή των μουσικών οργάνων που συνοδεύουν μια μελωδία σε ήχο που μπορεί να παράγει το ανθρώπινο σώμα, είτε σαν πνευστό είτε σαν κρουστό.