Ορατόριο προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Χώρο Τεχνών

mitropoli xoros

Ένα εμπνευσμένο ορατόριο, προς τιμήν του Αγίου και Θαυματουργού Λουκά του Ιατρού, θα παρουσιαστεί στον Χώρο Τεχνών, την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 20.30, σε παγκόσμια πρώτη.

Ο γνωστός ποιητής και σταθερός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Δημήτρης Ι. Μπρούχος, ο οποίος κατά την εικοσαετή διαδρομή των Παυλείων έχει γράψει και παρουσιάσει σπουδαία έργα («Απόστο-ος Παύλος-Το Σκεύος της Εκλογής» ορατόριο, «Για την ειρήνη του κόσμου» ωδή, «ΑΓΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» ποιητική μονογραφία, «Για τον ξένο και αδελφό» ελεγεία, «Ο Αιώνιος Ξένος» ωδή, «Ανέστιος σε ξένη γη» πολυφωνικό δρώμενο, «Ο χαλασμός της Νάουσας-1822μ.Χ.» ελληνική ραψωδία), μελοποιημένα από τον Μίμη Πλέσσα, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου αλλά και από τον ίδιο, φέτος στα ΚΑ΄ Παύλεια, παρουσιάζει μια κορυφαία δημιουργία του, το ορατόριο «ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ-ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ: ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ», εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και το βίο του Θαυματουργού και προσφιλέστατου –ιδιαιτέρως στην περιοχή μας- Αγίου.

Ο ποιητής, ο οποίος έχει αποσπάσει ανώτατες διακρίσεις για την μέχρι σήμερα 35χρονη προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ως δημιουργός του έργου υπογράφει τόσο τον λόγο, όσο και τη μουσική σύνθεση.

Τις μονωδίες ερμηνεύουν η Μαίρη Δούτση, ο Φωκίων Μπαρμπόκας και η Ελένη Αναγνώστου.

Στο πιάνο συνοδεύει ο Γιώργος Ξανθόπουλος, που έκανε και τις εναρμονίσεις.

Συμμετέχουν : Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΙΓΕΣ» Βεργίνας και η Σχολική Χορωδία Βεροίας, σε διδασκαλία και διεύθυνση Ελένης Αναγνώστου.

Την έμμετρη αφήγηση μοιράζονται ο Μιχάλης Λιάγγος και ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος, που έχει τη διεύθυνση της παραγωγής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης.

Η διοργάνωση ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.