Κοτταρίδου: "Μοχλός ανάπτυξης η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών"

arxaia parousiasi2

Με στόχο να αποτελέσουν οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Νομού και η ιστορία του τόπου μας βασικός αναπτυξιακός πυλώνας εργάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σύμφωνα με την Αγγελική Κοτταρίδου, προϊσταμένη της υπηρεσίας. Στην παρουσίαση των αρχαιολογικών έργων που είναι σε εξέλιξη και των έργων που είναι στο πλάνο της επόμενης περιόδου, ο στόχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης με την παραμονή του επισκέπτη στην Ημαθία για μια εβδομάδα.

Η Αγγελική Κοτταρίδου αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν και γίνονται και παρουσίασε τις εργασίες που έγιναν. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Στόχος μας είναι η προστασία των μνημείων. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε ότι θέλουμε. Ανήκουν σε όλους. Βασικός μας στόχος σε αυτή την προγραμματική περίοδο ήταν το Μουσείο της Βεργίνας και η αναβάθμιση των υφιστάμενων μουσείων αλλά και η συντήρηση των ιστάμενων μνημείων.

arxaia parousiasi

Δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε γιατί θα πέσουν στο κεφάλι μας. Γι αυτό τον λόγο εκπονήσαμε μελέτες. Ξεπεράσαμε τα 40 εκατομμύρια για έργα στην Ημαθία. Τέτοια είναι έργα είναι το Θέατρο της Μίεζας (700.000 ευρώ) το οποίο τελείωσε και είναι έτοιμο να δεχθεί κόσμο, το Ιερό της Μητρός των Θεών στην Λευκόπετρα, τα Μουσεία της Βέροιας, ο Άγιος Πατάπιος, η Παλιά Μητρόπολη, λειτουργήσαμε το Βυζαντινό Μουσείο με περιοδικές εκθέσεις, κάναμε προγράμματα στα Μουσεία. Έχουμε σχεδιάσει ένα δίκτυο ψηφιακής περιήγησης στο Βασίλειο των Μακεδόνων για να προβάλουμε τα μνημεία μας με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

arxaia parousiasi3

Επίσης τρέχει το «Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο», η Αναστύλωση του Ανακτόρου στις Αιγές, το Μουσείο της Βεργίνας. Οι Αιγές θα είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας. Αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε στο πλάνο μας, στόχος μας είναι να κρατάμε τον επισκέπτη επτά μέρες. Προτείνουμε ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μνημεία του νομού με επταήμερη διάρκεια.Δεν είναι μακρινό όνειρο ο τουρισμός όλες τις εποχές».

arxaia parousiasi7

Όσον αφορά τις προτάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την επόμενη περίοδο, η κ. Κοτταρίδου αναφέρθηκε σε τέσσερα ψηφιακά έργα που θα αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, η ανάδειξη του Αγίου Δημητρίου Παλατιτσίων, η δημιουργία κέντρου συντήρησης ψηφιδωτών στο στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας, η αναβάθμιση Αρχαιλογικού Μουσείο Βέροιας, η ανάδειξη και σύνδεση μνημείων της Βέροιας, φυσιολατρικές διαδρομές στο Βέρμιο, ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Λευκαδίων, ανάδειξη και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Μίεζας, πρόγραμμα μελετών για τα μεταβυζαντινά μνημεία της Νάουσας και συντήρησή τους, δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην Σφηκιά, ανάδειξη ρωμαϊκού λουτρού στο Νησί Αλεξάνδρειας, η ανάδειξη της ρωμαϊκής γέφυρας στο Κλειδί.

Η κ. Κοτταρίδου αναφέρθηκε και σε άλλους στόχους της υπηρεσίας που θα διεκδικηθούν χρήματα για τις περιοχές Αιγές, Μίεζα, Πιέρια, Βέροια, όπως το έργο «η ανασκαφή σαν έκθεμα», εφαρμογές πειραματικής αρχαιολογίας, οργάνωση εκπαιδευτικής ανασκαφής, πρακτική εξάσκηση – συντήρηση αρχαίων από ομάδες φοιτητών, η ενεργοποίηση του αρχαίο θεάτρου Μίεζας. Ακόμη στόχος είναι η καθιέρωση, κάθε δυο χρόνια, μεγάλο διεθνές συνέδριο. Τέλος στόχος είναι η οργώνση ερευνητικού προγράμματος γεωδιασκόπησης των αρχαιολογικών χώρων.

arxaia parousiasi8

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης, οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας Κώστας Βοργιαζίδης, Νίκος Κουτσογιάννης, αντιδήμαρχοι Άρης Λαζαρίδης, Βασίλης Λυκοστράτης, Θανάσης Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Μάντζιος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τραπεζανλής, Στέργιος Διαμάντης, ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Ο δήμαρχος Βέροιας δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια, ο δήμαρχος Νάουσας χαρακτήρισε ολοκληρωμένο το σχέδιο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίος χώρος η Ημαθία και ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ικανοποιήσή του για το έργο που γίνεται.