Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας επισκέφθηκαν έκθεση για την Συρία

siria

Από τους Φίλους του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! Τη φράση που αποδίδεται στον αυτοκράτορα Ηράκλειο, όταν φθάνει στα σύνορα της Συρίας και την αποχαιρετά , μετά την ήττα του βυζαντινού στρατού το 636μ.Χ. στον ποταμό Yarmuk, διάλεξε το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ως τίτλο για την έκθεση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη.

Η πολιτιστική εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ στο πλαίσιο των επιμορφωτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που με συνέπεια υλοποιεί τα τελευταία τριάντα χρόνια επανήλθε στη Θεσσαλονίκη και οργάνωσε έκθεση για τη Συρία, ένα πολιτιστικό οδοιπορικό σε έναν κόσμο οριστικά χαμένο. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 19 Απριλίου 2015 στο πολιτιστικό κέντρο του ΜΙΕΤ, στη βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108, τηλ. 2310295170, με ελεύθερη είσοδο.

Τις τριακόσιες φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου συνοδεύουν κείμενα, χάρτες, κατόψεις και σχέδια από το υλικό του αρχείου του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας επισκέφθηκαν στις, 22 Μαρτίου, την έκθεση και είχαν την τιμή και χαρά να ξεναγηθούν σ' αυτήν, επί ένα τρίωρο, από την ιστορικό κ. Μαριάννα Κορομηλά. Η κ. Κορομηλά, με τον γοητευτικό λόγο της, συνδυάζοντας στοιχεία από τη γεωμορφολογία, την ιστορία, την οικονομία της περιοχής, μας μίλησε για τη Συρία, τη μεγάλη αυτή πολιτιστική κοιτίδα, που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Οι Φίλοι ευχαριστούν θερμά την κ. Κορομηλά για το χρόνο που μας διέθεσε, καθώς και την ταμία του συλλόγου κ. Ζωή Καρακώστα, που συντόνισε την επίσκεψη.

Θυμίζουμε ότι οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας οργάνωσαν τα τελευταία χρόνια τρεις διαλέξεις με παρόμοιο θέμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου:

  • Του καθηγητή ΔΠΘ κ.Marco Miotto: «Το Βυζάντιο και η πρώτη ισλαμική επέκταση (7ος αι). Μια πολιτικοστρατιωτική ανάλυση», 3-3-2008
  • Του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Μωυσή Alkhassi: «Η Βέροια της Συρίας: ιστορική και θρησκευτική προσέγγιση», 14-12-2009
  • Της καθηγήτριας ΕΚΠΑ κ. Ελένης Κονδύλη – Μπασούκου: «Ο αραβικός πολιτισμός και οι πολιτιστικοί γείτονές του», 2-6-2010".