Διάλεξη του καθηγητή νομισματικής Παναγιώτη Ιωσήφ στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Διάλεξη του Παναγιώτη Ιωσήφ με τίτλο «Ανοιγοκλείνοντας την οικονομία στην ελληνιστική Ανατολή: οι Σελευκίδες και οι νομισματικές πολιτικές τους», την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 7μμ, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνέργεια με τον Σύλλογο των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, καθιερώνει τις ‘’Τετάρτες στο Υπόγειο της Μνήμης’’.

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα ένας διακεκριμένος επιστήμονας θα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό ένα θέμα από τις όψεις της Ελληνιστικής Οικουμένης και ευρύτερα από τον χώρο της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας.

Ο κ. Παναγιώτης Ιωσήφ είναι καθηγητής αρχαίας και μεσαιωνικής νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Radboud του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία και υποδιευθυντής της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Οι έρευνές του επικεντρώνονται στην ελληνιστική οικονομία, θρησκεία και εικονογραφία με ιδιαίτερη έμφαση στις ποσοτικές αναλύσεις των αρχαιολογικών δεδομένων.

Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων και υποτροφιών από την Βρετανική Βασιλική Νομισματική Εταιρεία, την Πρωσική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Έχει συγγράψει κι επιμεληθεί έξι βιβλία, ενώ δύο είναι υπό δημοσίευση, με θέματα που αφορούν το νόμισμα και την οικονομία, τη βασιλική λατρεία και τη μεθοδολογία της εικονογραφίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Η ανασκαφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στο Θορικό της Λαυρεωτικής, όπου είναι υπεύθυνος για τη δημοσίευση των νομισματικών ευρημάτων και την επιγραφών από τις μεταλλευτικές στοές, ενώ είναι διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στον μακεδονικό τάφο στα Κομνηνά Ξάνθης. Οι τρέχουσες έρευνές του επικεντρώνονται στην επαναδημοσίευση των ανασκαφικών νομισμάτων της Αντιόχειας του Ορόντη και τις μελέτες μητρών των νομισματοκοπείων της Τύρου, της Σιδώνας και της Σελεύκειας του Τίγρη.