BANNER ME POS 987x100px

Την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων τίμησε η Ι Μεραρχία Πεζικού στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιόρτασε με ομιλία και μουσικό πρόγραμμα η Ι Μεραρχία Πεζικού, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Την παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ημέρα που γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Μεραρχία, με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας και της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, διοργάνωσε εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλία με θέμα «1919-2019 : Ι Μεραρχία Πεζικού, 100 χρόνια από την απόβαση στη Σμύρνη. Ιστορική διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν», την οποία παρουσίασαν οι Ταγματάρχης Πεζικού, Πατσάλας Γιώργος και ΑρχιλοχίαςΠεζικού, Καμτσίκη Μαρία.

Ξεκινώντας χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Σάββας Κολοκούρης, ο οποίος είπε «Η 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθιερώθηκε από την πολιτεία ως Ημέρα Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να τιμηθεί η προσφορά τους προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Σήμερα τιμούμε όλους όσους με την θυσία και την αγάπη προς την πατρίδα εξασφάλισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδος μας. Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξης και ηρωισμού στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Ελλάδος. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη. Ένα ιστορικό γεγονός που έχει σηματοδοτήσει την πορεία της Μεραρχίας στο διάβα των χρόνων, αφού τα στρατεύματα της Πρώτης Μεραρχίας ήταν τα πρώτα στρατεύματα του Ελληνικού Στρατού που πάτησαν το πόδι στην Μικρά Ασία, το 1919. Αυτή η μεγάλη τιμή έδωσε στην Μεραρχία την επωνυμία “Σμύρνη”».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας με γενναιότητα και αυτοθυσία, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα εορτάζεται η προστάτιδά τους, η Υπεραγία Θεοτόκος. «Σήμερα τιμούμε την επέτειο των 100 χρόνων από την απόβαση της Ι ΜΠ στην Σμύρνη, τον Μάιο του 1919. Η επέτειος αυτή δεν αφήνει κανέναν Έλληνα ασυγκίνητο καθώς ακολούθησαν τα γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνη το 1922 και τη γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού που άφησαν ανεξίτηλες πληγές στις ψυχές όλων των Ελλήνων…». Στην συνέχεια, βαθιά συγκινημένος, αναφέρθηκε στις μνήμες του Σμυρνιού πατέρα του, που έζησε την απόβαση των στρατευμάτων. Κλείνοντας, ως απόγονος Σμυρνιών, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους υπερασπίζονται το έθνος μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μουσικά, με την Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, όπου υπό τη διεύθυνση του Ιορδάνη Κουτσιμανή, ερμήνευσαν τα παρακάτω τραγούδια:

Από ξένο τόπο

Μια Σμυρνιά στο παραθύρι

Μήνυσέ μου να σου στείλω

Αλατσατιανή

Η Σμύρνη μάνα καίγεται

Έχε γεια πάντα γεια

Σε αυτό το σημείο πραγματοποιήθηκε ομιλία για την θρυλική ΣΙΔΗΡΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ, την μακραίωνη ιστορία της, τα σπουδαία πολεμικά της επιτεύγματα και την κοινωνική της προσφορά, με αναφορά σε έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς της ιστορία της, την Σμύρνη.

Παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Βέροιας, όπου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Βαλάντη Κυριακίδη, ερμήνευσε στρατιωτικά εμβατήρια και πρωτότυπες συνθέσεις. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν:

Στρατιωτική οβερτούρα σε σύνθεση Γ. Νίνο

San Francisco, Santa Filomena, Αγία Κυριακή, Άγιοι Θεόδωροι σε σύνθεση Α. Ζαγορίδη

Ενώ η βραδιά έκλεισε με το «Μακεδονία ξακουστή».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Ι ΜΠ, Γρηγόρης Παντελίδης, ενώ εκφωνητής ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Τσάγκας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η Ιη Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο τη 19η Μαρτίου 1897 στη Λάρισα, με διοικητή τον Υποστράτηγο Μακρή Νικόλαο. Το έτος 1954 απενεργοποιήθηκε στην Κατερίνη, μεταστάθμευσε σαν πυρήνας στη Λάρισα και στη συνέχεια στο Βόλο. Από το 1955 μέχρι το Φεβρουάριο 1975 ήταν μη ενεργός Μεραρχία. Κατά την επιστράτευση τον Ιούλιο 1974 και για διάστημα τριών μηνών, επανεργοποιήθηκε λόγω της επικείμενης σύρραξης με την Τουρκία.

Το 1975 ενεργοποιήθηκε και μεταστάθμευσε από το Βόλο στα Γιαννιτσά όπου και ανέλαβε τον τομέα της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ στον πεδινό διάδρομο Αξιού ποταμού. Την 1η Απριλίου 1998, στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, ανασυγκροτήθηκε και μετέπεσε σε επιχειρησιακό Στρατηγείο υπό το ΣΔΑΕΕ (Β' Σώμα Στρατού).

Τον Ιούνιο 2003 με διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μεταστάθμευσε στο χ. Αγ. Βαρβάρα Βέροιας, στο Στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ». Την 26η Σεπτεμβρίου 2005 ανέλαβε υπό διοικητική διοίκηση τις 71 Α/Μ ΤΑΞ, 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ και 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

Από τις 15 Νοεμβρίου του 2013 υπήχθει στο ΓΕΣ με έδρα στο Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ», στη Βέροια.

Έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους της νεότερης Ελλάδος:

Ελληνοτουρκικό Πόλεμο1897

Α' Βαλκανικό Πόλεμο 1912

Β' Βαλκανικό Πόλεμο1913

Α' Παγκόσμιο Πόλεμο1918

Εκστρατεία Μικράς Ασίας1919-22

Ελληνοϊταλικό Πόλεμο1940-41

Επιχειρήσεις1946-49

Φέρει το όνομα «ΣΙΔΗΡΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ» ή «ΣΙΔΗΡΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ» από τις ικανότητες που επέδειξε το προσωπικό της, που αποτελείτο κυρίως από Θεσσαλούς, στο πεδίο της Μάχης. Μάλιστα λέγεται ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος κατά τις επιχειρήσεις 1912-13 στην Ήπειρο και στην Μακεδονία απαίτησε η Μεραρχία να είναι μαζί του για τις ικανότητες της.

Ήταν ο πρώτος Σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος στις 02 Μαΐου 1919 αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και για το λόγο αυτό έλαβε την επωνυμία I ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ».

Φέρει σαν έμβλημα το «Ευζωνικό τσαρούχι και λόγχη επί όπλου», που σε συνδυασμό με την ιαχή «ΑΕΡΑ», συμβολίζουν την ορμή του Έλληνα στρατιώτη.

View this gallery on Flickr