Εκδήλωση για την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε στο Μακροχώρι (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση για την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στο οικογενειακό κέντρο Σείριος στο Μακροχώρι.

Την εκδήλωση, με τίτλο «καμίαν κι ανασπάλω σε», διοργάνωσε ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας, Γαστρονομίας, Οινολογίας & Τουρισμού «Ο ΚΑΡΑΝΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ» και ο Δήμος Βέροιας, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από νωρίς το απόγευμα, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι της τοπικής αρχής, πολίτες, Πόντιοι ή μη, γέμισαν τον χώρο για να παρακολουθήσουν την πρωτότυπη εκδήλωση.

Στο πρώτο μέρος, προβλήθηκε το μουσικό έργο «Η καμπάνα του Πόντου». Το παρόν έργο είναι βασισμένο στο μελοποιημένο ποίημα του Πόντιου λογοτέχνη Φίλωνα Κτενίδη, όπου σε ιδέα του Κώστα Διαμαντίδη, και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δράμας και του Μητροπολίτη Παύλου, παρουσιάζει τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου. Τραγουδούν ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Πέλα Νικολαΐδου, ενώ την μουσική επιμελήθηκε ο Θεόφιλος Πουταχίδης.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του «Κάρανου», Δημήτρης Ταχματζίδης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς».

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Βιολογίας Α.Π.Θ. Θωμάς Σαββίδης μίλησε για την αξία της ποντιακής διατροφής.

Κάνοντας μία κυκλωτική αναφορά στην Καππαδοκική, Πολίτικη και Σμυρνέικη κουζίνα, αναφέρθηκε στην Ποντιακή κουζίνα, στην οποία βρίσκουμε προϊόντα σίτου, όξινα γαλακτοκομικά, κρέατα, λαχανικά, στύπα και φρούτα. Όπως είπε ο κ. Σαββαίδης, στην Ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιούνται υλικά πχ σίτου, τα οποία παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους που χωρίς πολύπλοκες συνταγές μαγειρεύονται διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. «Ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει από τις σύγχρονες τροφές όπως αυτό αποδεικνύεται (παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό), ενώ τα οφέλη στο πεπτικό σύστημα είναι μεγάλα, ενώ δεν ξεχνούμε ότι προάγουν την μακροζωία», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες γεύτηκαν ποντιακές συνταγές. Σερβιρίστηκε Τανομένος Σορβάς, Περέκ, Υβριστόν, Σιρόν, Χοιρινό Λουκάνικο, Καβουρεμένα καρτόφια (ποντιακός πουρές). και στο τέλος Πουρμάς (γλυκό έδεσμα). Συνόδευσαν με το παραδοσιακό Ταν ή κόκκινο ξηρό κρασί. Το μενού επιμελήθηκαν η Ελένη Βασιλειάδου και ο Γιώργος Παλησίδης με τους συνεργαζόμενους chefs του «Κάρανου».

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χορό. Τα μέλη του «Ευστάθιου Χωραφά» εισήλθαν στον χώρο στους ρυθμούς της Σέρρας, προκαλώντας τον ενθουσιασμό όλων των παρευρισκομένων.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακό πρόγραμμα από τους Αλέξη Παρχαρίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη και άλλους καλλιτέχνες και χορό.

View this gallery on Flickr