Έκθεση με φωτογραφίες Βεργίνας και Βέροιας στην Ιταλία

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βεργίνας "Αιγές" ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αδελφοποίησής του με τον ιταλικό Σύλλογο Filellinica διοργανώνεται φωτογραφική έκθεση στην πόλη Cava de' Tirreni της Νότιας Ιταλίας ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 5 Οκτωβρίου και μέχρι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, με φωτογραφίες της Βεργίνας και την Βέροιας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Filellinica αναφέρει:

"Εν αναμονή των Ελληνικών Ημερών 2019 (Ρώμη, 18-20 Οκτωβρίου), η ιταλική Εταιρεία Filellenica με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο της Βεργίνας "Αιγές", με τον οποίο πραγματοποίησε συμφωνία αδελφοποίησης στις 24 Απριλίου 2019, έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας «ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΒΕΡΟΙΑ» (5-13 Οκτωβρίου 2019). Πρόκειται για 50 φωτογραφίες από το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας "Αιγές" που παρουσιάζονται με τις λεζάντες της αρχαιολόγου Εύας Κοντογουλίδου. Η έκθεση αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας που διοργανώνει η Μαύρη και Λευκή Φωτογραφική Ομάδα του Liceo Scientifico "A. Genoino" στο μνημειώδες συγκρότημα της πρώην Μονής του San Giovanni, στην αρχαία πόλη Cava de 'Tirreni ως αποτέλεσμα συνεργασίας με την Επιτροπή Αδελφοποίησης πόλεων, όπου και η ιταλική εταιρεία Filellenica έχει την έδρα της.

Σήμερα η Βεργίνα είναι ένα όμορφο χωριό που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα (περιοχή Μακεδονίας) και απέχει περίπου 12 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού και έδρα του δήμου Βέροια, 75 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της περιοχής και 515 χλμ. από την Αθήνα. Στη Βεργίνα, όπου εντοπίζεται η πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας Αιγαί, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία στην Ελλάδα: ο τάφος του Φιλίππου Β ', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Βέροια, στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται η Βεργίνα, είναι μια πόλη περίπου 45.000 κατοίκων, πλούσια σε ιστορία, με υπέροχο Χώρο Τεχνών, βυζαντινό και αρχαιολογικό μουσείο, εξαιρετική μακεδονική αρχιτεκτονική, καθώς και πολλούς βυζαντινούς ναούς.

Η έκθεση αυτή εκτός από την παρουσίαση της περιοχής και του πολιτιστικού πλούτου αυτών των εξαιρετικών μακεδονικών κέντρων, αποτελεί ένα αφιέρωμα στους ανθρώπους της Βεργίνας και στο Σύλλογο «Αιγές», που εκπροσωπούνται στην έκθεση σε διάφορες φωτογραφίες (άνθρωποι ζωντανοί, φιλόξενοι, πάντα εμπλεκόμενοι σε πολλές πρωτοβουλίες, γενναιόδωροι... ).

Μας ενώνει η «Sole di Verghina», το σύμβολο της μακεδονικής εξουσίας (ο «ήλιος της Βεργίνας» που αποτυπώνεται στη χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου Β΄ και που παρουσιάζεται στην αφίσα) και είναι επίσης στο λογότυπο της Ιταλικής Εταιρείας Filellenica, ως μέσο για τη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού στον κόσμο. Και τώρα είμαστε ενωμένοι με μια όμορφη σχέση φιλίας και εκτίμησης, η οποία ελπίζουμε ότι θα διαρκέσει στο πέρασμα του χρόνου".