Οδοιπορικό στον Πόντο πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Οδοιπορικό στον Πόντο πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

"Έφτασε το πρωί Σαββάτου 27 Ιουλίου 2019. ‘‘Νόστιμον Ήμαρ’’ είναι οι πρώτες σκέψεις όλων των νέων αργοναυτών που μαζί με τη λέσχη ξεκίνησαν το ταξίδι για τις αλησμόνητες ιδιαίτερες πατρίδες μας για να διανυκτερεύσουμε το πρώτο βράδυ στο άστρο της Ανατολής, την κορωνίδα των πόλεων την Κωνσταντίνου Πόλις.

Αφού την επομένη διασχίσαμε τη Βιθυνία φτάσαμε στην Σαμφράμπολη, την Κασταμονή, την Σινώπη, την Σαμψούντα και πολλές ακόμη ελληνικότατες πόλεις που τώρα θυμίζουν Ελλάδα μόνο αν επισκεφθείς τα μουσεία τους.

Το βράδυ της 4ης ημέρας διανυκτερεύσαμε στην Τραπεζούντα την πρωτεύουσα του Πόντου επί 257 χρόνια με τους υπέροχους Τραντέλλενες που κρατούν ακόμα αναμμένο το φως του Ελληνισμού , τη γλώσσα, την παράδοση, τους ήχους της παράδοσης για τριάντα αιώνες. Ναι, μπορούμε και σήμερα να κρατήσουμε τις ρίζες, τις αξίες μας, να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα των παππούδων μας στα παιδιά μας, στις νεότερες γενιές, σε όλους τους Έλληνες μας λένε και το πιστεύουν.

Το πρωί της 31 Ιουλίου όλοι μας ξεκινάμε για το τάμα μας, το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά. Όλοι είμαστε ένα, μια γροθιά και πραγματικοί ορθόδοξοι Έλληνες. Όλοι σταυροκοπιόμαστε, ψέλνουμε κάποιο τροπάριο, ανάβουμε ένα κερί. Οι δεκάδες φωτογραφίες που όλοι τραβάμε θα μας συνοδεύουν για πάντα. Εκατοντάδες εικόνες αγίων, ο Χριστός και η Παναγία παντού μας ευλογούν. Αφού χορεύουμε και τραγουδάμε για λίγο, θα πάρουμε αγιασμό, χώμα και πέτρες από τη Μεριέ Μανά (όπως αποκαλούν την Παναγία οι Τούρκοι) και αυτά θα μας παρηγορούν μέχρι την επόμενη επάνοδο μας.

Οι ημέρες πέρασαν γρήγορα αφού οι επισκέψεις μας στους ιδιαίτερους τόπους καταγωγής μας όπως Σάντα, Καρς, Σταυρίν Όλασα, Γαλίαινα, Χαμσίκιόϊ και τόσα άλλα χωριά θα μας κάνουν να κλάψουμε και να χαρούμε αφού εκεί βρήκαμε τα σπίτια των προγόνων μας, φίλους πόντιους που μιλούσαν και χόρευαν ποντιακά και πάνω από όλα μας έδειξαν τη γνήσια ποντιακή φιλοξενία.
Η Αργυρούπολη, η Ζάρα, η Σεβάστεια, η Τοκάτη, η Αμάσεια και πολλές άλλες πόλεις θα μας φιλοξενήσουν για ψώνια, ενημερώσεις ή διανυκτερεύσεις και θα γεμίσουν τις ψυχές μας με ανάμεικτα συναισθήματα.

Η παλιά ‘’Ιθάκη’’, του αλησμόνητου Πόντου θα μείνει εκεί καθώς την αποχαιρετούμε στις 6 Αυγούστου για τη ‘’Νέα Ιθάκη’’ (Βέροια) μέχρι την επόμενη εκστρατεία των Αργοναυτών. Ευχαριστούμε όλους τους νέους Αργοναύτες Κομνηνούς και το πρακτορείο ταξιδιών ΄΄Αχιλλέα Αλατσίδη΄΄που όλες αυτές τις ημέρες έδειξαν στην πράξη ότι η μεγάλη οικογένεια της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας έχει οράματα, αξίες και ιδέες πραγματικά αντάξιες των προγόνων μας και των προσδοκιών των παιδιών μας.

Ο αντικειμενικός σκοπός του ταξιδιού επετεύχθη. Η πραγματικότητα είναι πολύ κοντά με όλα αυτά που ακούσαμε από τους παππούδες μας, τους γονείς μας και τους μεγαλύτερους φίλους και συγγενείς μας. Αναζητώντας μέσα από αυτό το ταξίδι την πραγματικότητα και την επιβεβαίωση των ιστορικών γεγονότων συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε χρέος αλλά και δικαίωμα στη μνήμη. Είναι σταυρός μαζί και ευθύνη να υπηρετήσουμε και να αναδείξουμε το ποντιακό ζήτημα με όλες μας τις δυνάμεις".