Την εικαστική performance "Πανδαμάτωρ - τοπίο" παρουσίασε η Κατερίνα Αναστασίου (φωτογραφίες)

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση παρακολούθησε το Βεροιώτικο κοινό το βράδυ της Παρασκευής.

Η Κατερίνα Αναστασίου, με σπουδές  στο τμήμα εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών στης σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ, έπειτα από πειραματισμούς και μελέτες παρουσίασε την εικαστική δράση (performance) με τίτλο "Πανδαμάτωρ - τοπίο", στον χώρο της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας «Κυριώτισσας Ουτοπία», στην περιοχή της Κυριώτισσας.

Ξεκινώντας, η καλλιτέχνιδα είπε ότι η εικαστική δράση είχε παρουσιαστεί πριν μερικούς μήνες στο πανεπιστήμιο, απλά τώρα είναι πιο εμπλουτισμένη, ώστε να έχει σχέση με τον χώρο, να υπάρχει μία συνομιλία. Το θέμα που την απασχόλησε, ο χρόνος, ο πανδαμάτωρ χρόνος που όλα τα κυριεύει, ταίριαξε πολύ ωραία με τον χώρο του συλλόγου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ειρήνη Αναγνώστου, Ph.D Σχολική Ψυχολόγος, η οποία είπε κάποια λόγια για το θέμα, τα έργα και την καλλιτέχνιδα.

Η εκπαιδευτικός Βασιλική Αρελάκη διάβασε ένα κείμενο που έγραψε η Κατερίνα Καρούλια, Εικαστικός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής (δείτε εδώ τι έγραψε).

Έπειτα η Κατερίνα Αναστασίου και οι θεατές εισήλθαν στον χώρο της εγκατάστασης όπου παρακολούθησαν την performance. Η Κατερίνα τραγουδώντας το παραδοσιακό Θρακιώτικο τραγούδι του Χάρου «Με γέλασαν τα πουλιά», παρουσίασε τι σημαίνει ο χρόνος γι αυτήν.

Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει και το Σάββατο 20:00-23:00 στην Κυριώτισσας Ουτοπία, Ρήγα Φερραίου 25, Βέροια

Αντικείμενα, εικόνες, ήχοι, συνυπάρχουν με τον χώρο και την φθορά του σε έναν σιωπηλό διάλογο. Ο Πανδαμάτωρ, δημιουργεί ένα νέο τοπίο, που μοιάζει με τραύμα, μεταφορικά και κυριολεκτικα, μέσα στην δομή του κτηρίου. Προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί μέσα σ' αυτό, να γίνει μέρος της αφηγησης, δημιουργώντας έναν νέο κώδικα επικοινωνίας της συλλογικής ανησυχίας.