9-12 Μαΐου οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» - Οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Το 2016 συμμετείχαν φορείς από 36 νομούς, το 2017 140 φορείς από 37 νομούς ενώ το 2018 συμμετείχαν φορείς από 40 νομούς. Φέτος συμμετέχουν φορείς από 42 νομούς.

Συγκεκριμένα 57 Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 18 Δήμους, 19 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 9 έως την Κυριακή 12 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει:

Α) «Περιήγηση στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της συνοικίας της Μακαριώτισσας στη Βέροια»

Στη δράση που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε- Στ΄) καθώς και σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη συνοικία της Μακαριώτισσας στη Βέροια, να γνωρίσουμε σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης, όπως τους ναούς της Αναστάσεως του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιούλιττας, της Παναγίας Ευαγγελίστριας κ.ά.,και να ξαποστάσουμε στις «πράσινες» αυλές τους.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 & 10 Μαΐου 2019 

Ώρα εκδήλωσης: 09:00, 10:30, 12:00 

Σημείο συνάντησης: Ναός Αγίου Νικολάου Μακαριώτισσας στη Βέροια 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331076100 (Μ. Πολατίδου)

Β) «Στους ασφοδελούς λειμώνες των Αιγών με το Γυμνάσιο Βεργίνας». Περιήγηση στο ανοιξιάτικο Νεκροταφείο των Τύμβων και θεματική ξενάγηση στη βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 

Ώρα εκδήλωσης: 9πμ 

Σημείο συνάντησης: χώρος δημοτικού πάρκιγκ Βεργίνας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331092347 (Ε. Κοντογουλίδου)

Γ) «Mηνός Δαισίου πρασίνη και έθιμος ημέρα»: γνωριμία με το Ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου

Η μεγαλύτερη γιορτή της ορεινής Μητέρας τελούνταν τον μακεδονικό μήνα Δαίσιο (σημ. μήνας Μάιος). Πιστοί από την Βέροια και τις γύρω περιοχές συνέρρεαν στο ιερό της θεάς, με κορυφαίες λατρευτικές εκδηλώσεις τα κοινά γεύματα και την αφιέρωση των σκλάβων.

Την ίδια εποχή του χρόνου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας προσκαλεί οικογένειες, παρέες φίλων, καθένα που θέλει, να περάσουμε μία μέρα στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Μητρώου και στο καταπράσινο τοπίο του Βερμίου. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει ξενάγηση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσική εκδήλωση και κοινό γεύμα (πικ νικ) δίπλα στον αρχαίο ναό. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν έχουν μαζί τους καπέλα, καλή διάθεση και τα απαραίτητα για το γεύμα τους στην ύπαιθρο.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 11 Μαΐου 2019 

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 

Σημείο συνάντησης: Ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 233124972 (Γ.  Γραικός)

Δ) 3ος Αγώνας Δρόμου των Ανακτόρων. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός με μεγάλη συμμετοχή αθλητών που κατά τη διαδρομή τους διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών με σημείο αναφοράς το Ανάκτορο. Παράλληλα με των αγώνα ενηλίκων, πραγματοποιείται και παιδικός αγώνας 1km που διατρέχει ένα μικρό μέρος του Νεκροταφείου των Τύμβων.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 12 Μαΐου 2019 

Ώρα εκδήλωσης: 10πμ 

Σημείο συνάντησης: πλατεία Βεργίνας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331092347 (Ε. Κοντογουλίδου)

Ε) Περιήγηση «Διαδρομές στη Μίεζα» (Μακεδονικός Τάφος της Κρίσεως, Μακεδονικός Τάφο των Ανθεμίων, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και Νυμφαίο Μίεζας)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τα σημαντικά μνημεία της περιοχής και να απολαύσει τις ομορφιές του τοπίου συμμετέχοντας στις Διαδρομές της καταπράσινης και ολάνθιστης Μίεζας.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 19 Μαΐου 2019 

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 

Σημείο συνάντησης: Μακεδονικοί Τάφοι Λευκαδίων

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 233129737 (Α. Χατζηϊωαννίδης) 

Στ) Ζοο στο ΑΜΒ»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζοο στο ΑΜΒ» προσφέρεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές. Μέσα από τη θεματική περιήγηση στην μόνιμη έκθεση του ΑΜΒ τα παιδιά γνωρίζουν τα ζώα στις προθήκες, φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν κούκλες και παίζουν τις ιστορίες τους στο κουκλοθέατρο του ΑΜΒ.

Ημερομηνία εκδήλωσης:15/05/2019 – 31/05/2019 

Ώρα εκδήλωσης: 09:00, 10:30, 12:00 

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331024972 

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Παπαργυρούδη Φώτω 

Ζ) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζώα Φυτά Πράγματα» για σχολικές ομάδες πρώτης σχολικής ηλικίας

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζώα Φυτά Πράγματα» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές τα παιδιά παίζουν το αντίστοιχο παιχνίδι βρίσκοντας ζώα και φυτά σε προθήκες μουσείων, τοιχογραφίες μνημείων κλπ. Ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι.

Ημερομηνία εκδήλωσης:15/05/2019 – 31/05/2019 

Ώρα εκδήλωσης: 09:00, 10:30, 12:00 

Σημείο συνάντησης: Νέο Μουσείο Αιγών 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331092580 (Φ. Παπαργυρούδη)