«Ταξίδι πολιτισμού» η ομιλία για την Ιστορία του Νομίσματος - Εγκαίνια Νομισματικής Συλλογής στην Στέγη (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Διάλεξη με θέμα «Η Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος. Ένα ιστορικό χρονολόγιο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.
Ομιλήτρια ήταν η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη.
Οι θεατές παρακολούθησαν το συναρπαστικό ταξίδι της ιστορίας του νομίσματος, από την εποχή της εμφάνισής του έως σήμερα και την αέναη ανάγκη του ανθρώπου για συναλλαγή.
Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Κουλούρας Δημήτρης Κατσαβός, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του νομίσματος και στο βιογραφικό της κας Τσαγκάρη.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Τσαγκάρη, η οποία αναφέρθηκε στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες νομισματικές συλλογές παγκοσμίως, αφού περιλαμβάνει 11.000 νομίσματα, από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο (από την Δυτική Ευρώπη μέχρι την Ινδία και από την Ουκρανία έως την Αιθιοπία). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί η Alpha Bank για την διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
«Που και πως εφευρέθηκε το νόμισμα; Πότε ο άνθρωπος άρχισε να συναλλάσετε με αυτό το μικρό σφαιρικό αντικείμενο, που έμελε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και να συνδεθεί με την οικονομία ολόκληρων κρατών; Από την εποχή της νομαδικής ζωής έως την εγκατάσταση σε οργανωμένες κοινότητες ο άνθρωπος βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της εξεύρεσης των απαραιτήτων για την επιβίωσή του» είναι κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στην ομιλία της.
Ξεκινώντας από τον αντιπραγραγματισμό έως την έως την έλευση του Ευρώ, η κ. Τσαγκάρη παρουσίασε την ιστορία και την εξέλιξη του νομίσματος, από την εποχή της εμφάνισής του, μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., έως την εποχή μας.
Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο γνωρίσαμε το νόμισμα, το βασικό συναλλακτικό μέσο που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και παρουσιάσθηκαν τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν, όχι μόνο κατά την αρχαιότητα, αλλά και κατά τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική εποχή, καθώς και τα νομίσματα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας, μίας από τις σημαντικότερες περιοχές του αρχαίου κόσμου, καθώς όχι μόνο οι βασιλείς, αλλά και οι πόλεις και τα διάφορα έθνη ακόμα και όλοι μαζί οι Μακεδόνες, ως Κοινό, εξέδωσαν πλούσιες σειρές χρυσών, αργυρών και χάλκινων νομισμάτων.
Ακολούθησε ιστορική αναφορά στην πόλη της Βέροιας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας, ενώ παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα νομίσματα της περιοχής από την εποχή της αρχαιότητας (η συλλογή περιλαμβάνει 4.000 τεμάχια).
Οι εικονογραφία των νομισμάτων είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της εκδότριας αρχής. Τα νομίσματα είτε χάρτινα είτε μεταλλικά γράφουν την ιστορία μας με τρόπο αφαιρετικό.
Στο τέλος τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός του δημοτικού σχολείου Κουλούρας Σπυριδούλα Κωττούλα, η οποία περιέγραψε το περιεχόμενο της έκθεσης, που φιλοξενείτε στο Φουαγιέ της Στέγης.
Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται τα πρώτα ψήγματα της οικονομικής συναλλαγής στα πλαίσια του αντιπραγματισμού και των βοσκημάτων και οι πρόδρομοι του νομίσματος, το τάλαντο και οι οβελοί.
Στη συνέχεια γίνεται μετάβαση από την ανταλλακτική κοινωνία σε αυτό που έφερε την επανάσταση στις δοσοληψίες, την επινόηση του νομίσματος, παρουσιάζοντας την ταυτότητα του πρώτου νομίσματος στον κόσμο.
Στο δεύτερο μέρος κάνει την εμφάνισή του το πρώτο ελληνικό νόμισμα κατά την αρχαιότητα και η πορεία του στην Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική Εποχή με ιδιαίτερη αναφορά σε δύο παγκοσμιοποιημένα νομίσματα της εποχής, τις Αθηναϊκές γλαύκες και τα Αλεξανδρινά τετράδραχμα.
Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στην ιστορία του χαρτονομίσματος, επίσημου τραπεζογραμματίου από την ίδρυση του νεοσύστατου κράτους μετά την Τουρκοκρατία ως την έλευση του Ευρώ, τον Ιανουάριο του 2002.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα συναντιέται με μύθους, όπως το μύθο του βασιλιά Μήδα και του μυθικού πουλιού Φοίνικα, με μυθικά πλάσματα και πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία, με ανθρώπινα επιτεύγματα, όπως την ανακάλυψη του μετάλλου και την επινόηση του ζυγού, με την ετυμολογία λέξεων και φράσεων, όπως δραχμή, το νόμισμα, ο οβελίας, ο πακτωλός χρημάτων.
Αυτά όλα καθιστούν αυτό το ταξίδι στον κόσμο του νομίσματος όχι μόνο ιστορικό αλλά και ένα ταξίδι πολιτισμού.
Στο τελευταίο μέρος της έκθεσης εκτίθενται 9 νομισματικά σχέδια, πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών του σχολείου, για τη μικρή πατρίδα τους, το χωριό τους, την Κουλούρα. Σχέδια που επιβεβαιώνουν ότι τα νομίσματα είναι ο καθρέφτης ενός τόπου, είναι η μνήμη, αποτελούν μνημοσύνη.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από την Πέμπτη 11/4 έως Τετάρτη 17/4.
Για μαθητές & εκπαιδευτικούς σχολείων από τις 9πμ έως τη 1μμ.
Για ιδιώτες από τις 6.30μμ έως τις 8.30μμ.
Αμέσως μετά τη διάλεξη ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Το Ελληνικό χαρτονόμισμα – Ιστορικές μαρτυρίες. Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», που διοργανώνεται από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη της Νομισματικής Συλλογής ALPHA BANK, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Money Matters”.
Παράλληλα υπήρχε μπουφές με κεράσματα για τους παρευρισκόμενους.