Θεματική ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018: «Πνοές Ανέμων», πραγματοποίησε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 θεματική περιήγηση με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.

Την ξενάγηση με τίτλο «Όσα παίρνει ο άνεμος. Γυναικεία επιθυμία και κάλος στην ελληνιστική ρωμαϊκή Βέροια» πραγματοποίησε ο Αρχαιολόγος Ιωάννης Γραικός.

Ο αρχαιολόγος μίλησε για τον τρόπο που παρασταίνεται το γυναικείο σώμα, τα αναλλοίωτα χαρακτηριστικά της ομορφιάς των γυναικών κατά την ελληνιστική περίοδο, τον τρόπο που πεθαίνουν οι γυναίκες κ.α. Επίσης, αναφέρθηκε στην αισθησιακή Αφροδίτη, τον Γυμνασιακό Νόμο και παρουσίασε αγάλματα κι επιτύμβιες στήλες που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ξενάγηση στο παρακάτω βίντεο:

 

«...όπου με διαταγή του Δία ο Ερμής σκίζει τους αιθέρες και κατευθύνεται προς την Καρχηδόνα για να πείσει τον Αινεία να ακολουθήσει τις Μοίρες και να χτίσει στην Ιταλία τη νέα Τροία (Ρώμη), αντί να γίνεται δούλος και σύζυγος μιας ξένης (Διδώ) και τον καλεί να αποκηρύξει τον έρωτα μιας γυναίκας για το μεγαλείο της τύχης...» 
Βιργίλιος, Αινειάδα, Βιβλίο 4ο, 172-278

«...η γυναίκα είναι άστατη σαν φτερό στον άνεμο...» 
Giuseppe Verdi, Rigoletto (1851), "La donna è mobile" 

Η Ε.Φ.Α. Ημαθίας θα διοργανώσει για την περίοδο του χειμώνα, μία φορά τον μήνα, θεματικές περιηγήσεις με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού και η θεματολογία θα αφορά το σώμα (το σώμα του δούλου, το νεκρό σώμα, το ανδρικό σώμα, του αγίου κ.α.), το φύλο και την επιθυμία.