Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Εκδήλωση με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου» διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλάρη, λέγοντας πως παρόλο που το Έτος Καζαντζάκη παρήλθε, ποικίλες εκδηλώσεις για το έργο και τις θέσεις του στην εκπαίδευση πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Ο κος Φωτιάδης αναφέρθηκε στην κορυφαία προσωπικότητα του Ελληνισμού, στον Νίκο Καζαντζάκη. Ενός από τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας που δεν τιμήθηκε όσο έπρεπε.
Η εισήγηση του Καθηγητή στηρίχθηκε στην συμβολή του Νίκου Καζαντζάκη ως Γραμματέα του Υπουργείου Περιθάλψεως, όταν το 1919 πήγε στον Καύκασο για να περισώσει τους Έλληνες του Πόντου που βρίσκονταν στα παράλια του Βατούμ, Σοχούμ κι άλλων πόλεων της Ρωσίας, για να έρθουν στην Ελλάδα.
Για να εντάξει το κοινό χρονικά στην εποχή εκείνη, έκανε μια αναφορά στο πως βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι εξαθλιωμένοι στο Βατούμ και στις άλλες πόλεις, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, στις τραγικές συνθήκες που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι και στην συμβολή του Νίκου Καζαντζάκη στο ζήτημα του προσφυγικού. Παρουσίασε ιστορικά έγγραφα, επιστολές κι αποσπάσματα από το έργο του Καζαντζάκη.
Ακολούθησαν ποντιακά τραγούδια, που αποτύπωσαν το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού, από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας. Στη λύρα ήταν ο Γιώργος Ιωσηφίδης και στο τραγούδι ο Σπύρος Θεοδωρίδης. Η εκδήλωση έκλεισε με κρητικούς χορούς από τον Σύλλογο Κρητικών Νομού Ημαθίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, μέλη του Συλλόγου Φιλολόγων και πολίτες.
{jlex}flickr:72157692156840031{/jlex}