Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» αναβίωσε η ηρωική πόλη Νάουσας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» αναβίωσε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου η ηρωική πόλη Νάουσας. Πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατέκλυσε τους δρόμους της Νάουσας, με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Δημαρχείου, για να απολαύσουν τα μπουλούκια με τις Μπούλες.

Μετά το τελετουργικό ντύσιμο της Μπούλας και το μάζεμα του μπουλουκιού, τα τέσσερα μπουλούκια (Νταβέλης, δύο του Ομίλου Γενίτσαροι & Μπούλες, Λεβεντιά) πέρασαν από το Δημαρχείο για να πάρουν την άδεια από τον Δήμαρχο Νάουσας.

Εδώ έγινε το προσκύνημα, δηλαδή ο αρχηγός του μπουλουκιού με την νύφη επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο. Τελέστηκε το έθιμο, η Μπούλα έβγαλε τον πρόσωπο (μάσκα), η νύφη κέρασε και στην συνέχεια βγήκαν στο παράθυρο για να δοθεί η απαραίτητη άδεια. Οι υπόλοιπες Μπούλες από το μπουλούκι συνέχισαν τον χορό και τίναξαν αγέρωχα το στήθος με τα πολλά ασημικά. Μόλις δόθηκε η άδεια βγήκαν οι πάλες από τα θηκάρια και ξεκίνησαν οι πατινάδες από γειτονιά σε γειτονιά όπως προστάζει η παράδοση, μέχρι να φτάσουν το απόγευμα στην πλατεία των Αλωνίων. Όπου εκεί θα βγάλουν τους πρόσωπους και θα χορέψουν με τον κόσμο. Στο τέλος της κάθε πομπής ακολουθούσαν οι μουσικοί με τον ζουρνά και το νταούλι.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φ. Καρασαρλίδου, Χ. Αντωνίου, ο Βουλευτής ΝΔ Α. Βεσυρόπουλος, ο  Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Γ. Βύνιος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Τεληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νάουσας Σ. Δάγκας, ο Πολιτευτής της ΝΔ Τ. Μπαρτζώκας, εκπρόσωποι της Κινεζικής Πρεσβείας κ.α.

Στην συνέχεια το πλήθος κατευθύνθηκε στην πλατεία Καρατάσου, όπου σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μουσική και χορό. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας με την παραδοσιακή κέλτικη μπάντα «Celtic Highlanders Band, Pipes & Drums» ξεκίνησαν το μουσικό πρόγραμμα, ενώ ακολούθησε το χορευτικό από τους συλλόγους Πυρσός, Βλάχοι Νάουσας και Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας.

{jlex}flickr:72157692794942744{/jlex}

{jlex}flickr:72157691833646401{/jlex}