Εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η έκθεση ζωγραφικής της Φ. Χαμιδιελή (φωτογραφίες, βίντεο)

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμιδιελή με τίτλο “Χρονογραμμή”. Στην έκθεση παρουσιάζονται 43 έργα, τα οποία αφηγούνται ιστορίες, και αναφέρονται σε αναμνήσεις της ζωγράφου.

Η Φωτεινή Χαμιδιελή στην έκθεσή της, με όχημα και πρόσχημα το γυναικείο μοτίβο, μας ταξιδεύει στον απολεσθέντα παράδεισο των γυναικείων μορφών, μορφές οι οποίες πολλές φορές βρίσκονται σε θερμή συνύπαρξη με τη φύση.

Ο αστικός χώρος, η τυποποίηση, η αλλοτρίωση, το κατοικημένο από τον άνθρωπο σύμπαν, η σύγχρονη πολεοδομία, και η ασφυξία της πολυκατοικίας ή του διαμερίσματος απουσιάζουν.

Την καλλιτέχνιδα παρουσίασε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη. «Με το έργο της Φωτεινής αισθανόμαστε τον γυναικείο κόσμο και τον προβληματισμό» είπε η κ. Κοτταρίδη.

Μιλώντας για τα έργα της, η κ. Χαμιδιελή είπε «οι ιδέες δεν έρχονται πάντα ολόκληρες κι έτοιμες και τις παρουσιάζουμε. Έρχονται κομμάτια – κομμάτια. Μάζεψα αυτά τα κομμάτια κι έγινε το έργο που βλέπεται. Ο τίτλος Χρονογραμμή οφείλεται στο ότι η έκθεσε έχει έργα που προϋπήρχαν και έργα που έγιναν μετά».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2018.

Η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώνεται μουσικά από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Τάσο Σαρίογλου, Σπύρο Καλατζόπουλος (σαξόφωνο και ηλεκτρικό πιάνο).

Η έκθεση “Χρονογραμμή” είναι η πρώτη της φετινής χρονιάς για το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Η επόμενη εκδήλωση του Μουσείου, θα αφορά την ποίηση.

Βιογραφικό σημείωμα

H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979). Πρωτοπαρουσίασε έργα της στη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπου υπήρξε τακτική συνεργάτιδα (1981 –1995). Εκθέτει από το 1978 έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 18 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσει. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος. Ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

{jlex}flickr:72157663460322277{/jlex}