BANNER ME POS 987x100px

Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση της Μητρόπολης για την Μακεδονία (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση με θέμα «Μάνα Μακεδονία μου» διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ενόψει της πιθανολογούμενης καπηλεύσεως του ονόματος της Μακεδονίας, Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών Βεροίας (ο κόσμος που δεν χώρεσε να μπει στην αίθουσα, παρακολούθησε την εκδήλωση από προτζέκτορα στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών.

Ο αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος χαιρέτησε και παρουσίασε την εκδήλωση που αφορούσε την ανιστόρητη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την γείτονα χώρα.

“Τον τελευταίο καιρό υψώνονται όλο και περισσότερες φωνές διαμαρτυρίες από τον λαό, καθώς οι φερόμενες ονομασίες από τους διεθνείς μεσάζοντες καταπατούν και αδικούν κατάφορα την ιστορική αλήθεια. Εμείς λοιπόν ως Έλληνες και Μακεδόνες οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Αλλά ταυτόχρονα να υψώσουμε και φωνή διαμαρτυρίας για την ανιστόρητη, ανίερη και παράνομη καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας“, είπε. Αυτό τον σκοπό είχε η εκδήλωση της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας με τίτλο «Μάνα Μακεδονία μου». Να διακηρύξει μέσω των αδιάψευστων ιστορικών τεκμηρίων την ιστορικότητα της Μακεδονίας και να επισημάνει την ιδιαίτερη σχέση της Μακεδονίας με την Εκκλησία του Χριστού. Ταυτόχρονα η εκδήλωση είχε ως σκοπό να δώσει βήμα διαμαρτυρίας σε κάθε κάτοικο της Μητρόπολης μας. Αυτής της γης που περπάτησε και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, που ποτίστηκε από το αίμα των Μακεδονομάχων. Και στο τέλος μέσω του ψηφίσματος να υψωθεί η φωνή του λαού, ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης ανέγνωσε το χαιρετισμό του Δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα. «… Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική…  Δεν παραχωρούμε το όνομα ‘Μακεδονία’», είπε μεταξύ άλλων.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης  & Καμπανίας, κκ Παντελεήμων. Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε αναφερόμενος σε φράσεις  που αφορούσαν την Μακεδονία και ειπώθηκαν από τον γέροντα Παΐσιο, τον Ιώνα Δραγούμη και τον Οδυσσέα Ελύτη. Έπειτα αναφέρθηκε στην σχέση της Εκκλησίας και του Έθνους. Την συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες του Ελληνισμού, για τον ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας σε όσους τίθεται σε αμφισβήτηση. “Η συμβολή της Εκκλησίας στην διαφύλαξη της Ελληνικής ταυτότητας και στην ευόδωση του Ελληνισμού ήταν καθοριστικής σημασίας…. Ο Μακεδονικός αγώνας δεν τελείωσε. Υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν το όνομα της Μακεδονίας. Ο αγώνας συνεχίζεται έως τις μέρες μας με άλλη μορφή και χαρακτηριστικά… Οι Σκοπιανοί σφετερίζονται την ιστορία μας και τα αρχαία μας κειμήλια…. Δεν δεχόμαστε την προπαγάνδα, δεν υπάρχει Μακεδονικό Έθνος… Οι Μακεδόνες ήταν ανέκαθεν Έλληνες… Έχουμε χρέος απέναντι τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, στους πρωτομάρτυρες του, τον Παύλο Μελά, τον Καπετάν Άγρα κ.α. που θυσιάστηκαν για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας…. Δεν χαρίζουμε το όνομα της Μακεδονίας ούτε την ιστορία της. Η ιστορία της είναι γραμμένη με το αίμα των παιδιών της, των Ελλήνων, στα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, στις ψυχές των κατοίκων που ζουν στην ηρωική γη… Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης  & Καμπανίας ενώνει την κραυγή της αγωνίας με όλες τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Κρήτης… Η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσει την ώρα που διακυβεύονται τα δίκαια της ιστορίας μας... Η Μακεδονία μας είναι Ελλάδα,  η Μακεδονία είναι η μάνα μας”, είπε φανερά συγκινημένος.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της Μακεδονίας που ερμήνευσε η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Χορωδίας Βέροιας «Μουσική Πολυφωνία».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, ο  Πολιτικός Επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας. “… Είμαι εδώ μαζί σας για να διακηρύξουμε ότι δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ το όνομα της μάνας μας της Μακεδονίας. Γιατί το όνομα είναι Ελληνικό. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε την συμβολή της Μακεδονίας στον Οικουμενικό πολιτισμό και στον Ελληνικό πολιτισμό”, είπε.

Έγινε αναφορά στον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Πολύβιο, τον Αριστοτέλη, τον Απόστολο Παύλο, τον Άγιο Δημήτριο πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τους Κύριλλο και Μεθόδιο, τον Εμμανουήλ Παπά, τον ΓεροΚαρατάσο, στο ολοκαύτωμα της Νάουσας και στην συμβολή της Μακεδονίας, όταν φιλοξένησε τους πρόσφυγες της Μικρά Ασίας και την βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα.

“Ας αναρωτηθούμε. Υπάρχει Μακεδονικό Έθνος; ΟΧΙ, δεν υπάρχει! Το 1944 δημιουργήθηκε η ιδέα του Μακεδονικού Έθνους από τον Τίτο και έως σήμερα συνεχίζεται η προπαγάνδα… Η ιστορία και η ψυχή μας τέτοιο τεχνητό έθνος δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει. Καμία παραχώρηση στον όρο ‘Μακεδονία’, ούτε ως σύνθετο ούτε ως παράγωγο… Μας ενδιαφέρει η ειρηνική συνύπαρξη… Η Εκκλησία μας πάντοτε δίνει αγώνες για το Έθνος μας… Ειρηνικά, δημοκρατικά και νόμιμα, να διακηρύξουμε «η Μακεδονία είναι μία, Ελληνική και αδιαπραγμάτευτη»”, είπε κλείνοντας.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της Μακεδονίας που ερμήνευσε η Χορωδία «Χριστιανική Ελπίδα».

Στο τέλος της εκδήλωσης η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βεροίας, υπό τη διεύθυνση του Βαλάντη Κυριακίδη, μαζί με τις δύο χορωδίες και των παρευρισκόμενων τραγούδησαν εμβατηριακά το ‘Μακεδονία ξακουστή’.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης κκ Παντελεήμων ανέγνωσε το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και συνυπέγραψαν οι Μητροπολίτες Βρυούλων, Μιλήτου, Δρρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής & Κονίτσης, Καστοριάς, Φλωρίνης, Πρεσπών & Ἑορδαίας, Σερβίων & Κοζάνης, Πολυανής & Κιλκισίου, Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης, Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, Θερμών, Αμορίου, Εδέσσης, Πέλλης & Αλμπωπίας και ο εκπρόσωπος του  Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης.

Ακούστε το ψήφισμα: 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

"Συμμετέχοντας στήν κινητοποίηση τοῦ ἁπανταχοῦ τῆς γῆς Ἑλληνισμοῦ μέ σκοπό τήν προάσπιση τῶν δικαίων, τῆς ἱστορικῆς ταυτότητος καί τῆς ἑλληνικότητος τῆς Μακεδονίας μας ἐνόψει τῶν διαπραγματεύσεων πού διεξάγονται γιά τό ὄνομα τοῦ κράτους τῶν Σκοπίων:

1. Ἐκφράζουμε τήν ἀντίθεσή μας σέ ὁποιαδήποτε χρήση τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας ἤ παραγώγου του, καθώς αὐτό θά ἀποτελεῖ ὑποχώρηση ἔναντι στόν συνεχιζόμενο ἀλυτρωτισμό τοῦ γειτονικοῦ κράτους καί τήν ἄρνησή του νά προβεῖ σέ ἀπάλειψη τῶν ἀλυτρωτικῶν του βλέψεων ὅπως αὐτές ἐκφράζονται στό Σύνταγμα, στούς χάρτες καί τά βιβλία τῆς ἱστορίας, μέ τά ὁποῖα σφετερίζονται τήν ἱστορία τῆς ἑλληνικῆς Μακεδονίας, τήν ἱστορία τοῦ Φιλίππου καί τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου, τήν ἱστορία 2500 χρόνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καί καπηλεύονται τήν ἱστορική καί πολιτιστική ταυτότητα τῆς ἑλληνικῆς Μακεδονίας, ἰσχυριζόμενοι ὅτι εἶναι ἀπόγονοι τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου.

2. Ὑπενθυμίζουμε ὅτι τό θέμα δέν εἶναι μόνο ἐθνικό ἀλλά καί ἐκκλησιαστικό, καθώς τό ἐπίθετο «Μακεδονική» χρησιμοποιεῖται καί ἀπό τή σχισματική Ἐκκλησία τοῦ γειτονικοῦ κράτους.

3. Ὑπενθυμίζουμε ἀκόμη ὅτι οἱ γείτονές μας, ὅπως καί ἄλλοι σλαβικοί λαοί, ὀφείλουν ὄχι μόνο τή χριστιανική πίστη τους ἀλλά καί τό ἀλφάβητό τους στό ἱεραποστολικό ἔργο τῶν Ἑλλήνων Θεσσαλονικέων αὐταδέλφων ἁγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου.

4. Ζητοῦμε νά γίνει σεβαστή ἡ ἱστορία καί νά παύσει ἡ παραχάραξή της ἡ ὁποία δέν συμβάλλει στήν εἰρηνική συνύπαρξη τῶν λαῶν, τήν ὁποία ἐπιδιώκουμε.

5. Ἀπορρίπτουμε καί τίς πέντε σύνθετες ὀνομασίες τίς ὁποῖες πρότεινε πρόσφατα ὁ μεσολαβητής τοῦ ΟΗΕ, ἐπειδή περιέχουν τό ὄνομα «Μακεδονία» καί δέν ἀνταποκρίνονται στίς προσδοκίες μας γιά δίκαιη καί ἀντικειμενική ἐπίλυση τοῦ προβλήματος τῆς ὀνομασίας τοῦ γειτονικοῦ κράτους.

6. Δηλώνουμε ὅτι δέν εἴμαστε διατεθειμένοι νά ὑποχωρήσουμε ἀπό τά δίκαιά μας, ἐνῶ τό γειτονικό κράτος παραμένει ἀδιάλλακτο καί ἀνυποχώρητο στίς ἱστορικά καί πολιτικά ἀνυπόστατες διεκδικήσεις του.

7. Διακηρύσσουμε ἀπερίφραστα καί πρός κάθε κατεύθυνση ὅτι τό ὄνομα «Μακεδονία» εἶναι καί παραμένει ἀδιαπραγμάτευτο, ὅπως ἀδιαπραγμάτευτη παραμένει καί ἡ ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας πού τεκμηριώνεται ἀδιαμφισβήτητα καί ἐπιστημονικά μέ βάση τά μνημεῖα, τίς ἐπιγραφές καί ὅλα τά ἱστορικά τεκμήρια πού ὑπάρχουν σέ αὐτή τή γῆ πού κατοικοῦμε καί γιά τήν ἐλευθερία τῆς ὁποίας ἀγωνίσθηκαν καί θυσιάσθηκαν οἱ πατέρες μας, καί ὅτι δέν πρόκειται νά παύσουμε νά ὑπερασπιζόμασθε τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας καί τήν ἑλληνική ταυτότητά της ἀπό ὅποιους τά ἐπιβουλεύονται καί τά σφετερίζονται.

8. Προσευχόμασθε ὥστε ὁ Θεός νά φωτίσει τούς ἰθύνοντες καί στίς δύο πλευρές καί τούς ἐμπλεκομένους στή διαπραγμάτευση γιά τό ὄνομα τῆς γειτονικῆς χώρας προκειμένου νά ὑπάρξει ἐπίλυση τοῦ χρονίζοντος προβλήματος ἡ ὁποία νά ἀνταποκρίνεται στό δίκαιο καί νά μή θίγει τά ἱστορικά δικαιώματα καί τήν ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας μας".

{jlex}flickr:72157692007317474{/jlex}