Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον π. Ιάκωβο Τσαλίκη στη Νάουσα

Την περασμένη Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017,  στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ἡ εκδήλωση της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» με θέμα: π. ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ «Η ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» και ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Λάμπρο Φωτόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου Αττικής.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κέντρου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονα, τονίζοντας πώς είναι πολύ ευτυχής που συμμετείχε ως συνοδικός επίσκοπος στην επικύρωση του φακέλου της αγιοκατατάξεως του π. Ιακώβου, ο οποίος πλέον αποτελεί μία σύγχρονη οσιακή μορφή της Εκκλησίας μας και τον οποίο ευλαβείται πολύ. Τόνισε επίσης πως είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πατρίδα μας οι άγιοι γέροντες που αναδεικνύονται από την Εκκλησία μας και μας στηρίζουν στις δύσκολες εποχές. Ο π. Αρσένιος εκφράστηκε και προσωπικά συμπληρώνοντας πως είναι ιδιαίτερη χαρά για αυτόν και για την ενορία της Παναγίας, το ότι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμου «ΠΑΝΑΤΑΝΑΣΣΑ» είναι αυτή που αφορά τον π. Ιάκωβο.

Στη συνέχεια, έγινε προβολή διαφανειών με βιογραφικά στοιχεία του γέροντα που είχαν ως πηγή το αντίστοιχο βιβλίο των εκδόσεων της Ε.ΡΩ. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο π. Λάμπρος Φωτόπουλος.

Ο π. Λάμπρος αφού αναφέρθηκε με συντομία στα βιογραφικά στοιχεία του π. Ιακώβου, χαρακτήρισε τον γέροντα ως αγιασμένο σκεύος, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτριζόταν η αγάπη του Τριαδικού Θεού. Τα εξαιρετικά πνευματικά χαρίσματα του πατρός Ιακώβου δεν τον ωθούσαν σε υπερηφάνεια αλλά σε μια βαθειά και ειλικρινή ταπείνωση. Ως λειτουργός του Υψίστου λειτουργούσε πάντα με ιεροπρέπεια, κατάνυξη και φόβο Θεού. Ο π. Λάμπρος τόνισε πως η εξομολόγηση στον άγιο γέροντα ήταν μια μυσταγωγία. Άκουγε με μεγάλη υπομονή την κάθε ψυχή και αισθανόταν μεγάλη ευθύνη για την καθεμιά έχοντας την σοφία των αγίων Πατέρων. Επιπλέον αναφέρθηκε σε πολλά θαυμαστά που επιτέλεσε ο Θεός μέσω του π. Ιακώβου, όπως η θεραπεία αρρώστων και δαιμονισμένων, διασώσεις από ναυάγια ακόμα και ανάσταση νεκρού, του οποίου το όνομα αναφέρθηκε στην εκδήλωση προς επιβεβαίωση. Τέλος ο π. Λάμπρος αναφέρθηκε σε πολλές προσωπικές εμπειρίες που είχε δίπλα στον π. Ιάκωβο Τσαλίκη.

Ιδιαίτερη ευλογία για την ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και για την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» αποτέλεσε το γεγονός ότι ο π. Λάμπρος κόμισε στην εκδήλωση ιερό παλαιό εξαπτέρυγο του Ταξιάρχη -που περιείχε εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ-  από το Λεβίσι της Μ. Ασίας, γενέτειρα του π. Ιακώβου, εγκόλπιο με τεμάχιο από το υποκάμισο του π. Ιακώβου, κομπολόϊ του π. Αιμιλιανού Κόκκινου, τελευταίου ιερέως του Λεβισίου και τεμάχιο μαρμάρου από την κόγχη του Ιερού  ναού του Ταξιάρχη, ενορίας του π. Ιακώβου, στο Λεβίσι της Μ. Ασίας.