Την Μικρασιάτισα Γυναίκα τίμησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση για την θέση της γυναίκας στην Μικρά Ασία, διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί), με αφορμή την γιορτή της γυναικάς που τιμάται στις 8 Μαρτίου.

Οι εκπαιδευτικοί Τσαντσάν Ιωάννα και Γρηγοριάδου Παρασκευή, μίλησαν για την Ελληνίδα Μικρασιάτισα και για το πώς βίωνε τη ζωή της μέσα από την οικογένεια, τον αρραβώνα, τον γάμο στην καθημερινότητά της. Αναφορά σε ήθη, έθιμα, ιδέες κι αντιλήψεις της εποχής αποτύπωσαν  πως ήταν η καθημερινή ζωή της Μικρασιάτισας Γυναίκας, συζύγου, μάνας κι αδερφής. Η Γυναίκα της Μικρασίας ήταν δύσκολη, όμως καθώς ήταν έξυπνη, ήξερε να συμπεριφέρεται και να είναι άξια νοικοκυρά. Επιπλέον αναφέρθηκε ποιος ήταν ο ρόλος της στην επιβίωση κι ανάδειξη του Ελληνισμού.

Παράλληλα οι θεατές παρακολούθησαν φωτογραφικό υλικό από στιγμιότυπα της καθημερινότητας και τέλος από την καταστροφή της Σμύρνης.

Στην συνέχεια η Μαρία Κοιμίσογλου δώρισε στον σύλλογο βιβλία του ερευνητή πατέρα της που αφορούν την Καππαδοκία.

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία του συλλόγου όπου ερμήνευσαν τραγούδια για τις Μικρασιάτισες, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Κατερίνα Λαγιώνη.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη φορεσιών από διάφορες περιοχές της Μικρά Ασίας. Ο κος Φώτης Πανανόπουλος περιέγραψε την κάθε φορεσιά, τα υλικά που ήταν φτιαγμένη και τα αξεσουάρ που τη συνόδευαν.

Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν αναψυκτικά και λουκούμια.

{jlex}flickr:72157678862970262{/jlex}