«Πρόσωπο ή προσωπείο»: Εμείς οι Άλλοι στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Πότε το «πρόσωπο» γίνεται «προσωπείο»; Πότε μετενσαρκώνεται σε ένα άλλο πρόσωπο ή υποδύεται ρόλους; Άραγε υπάρχει τόπος όπου το Εγώ και το Άλλο μπορούν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν;
Μια σπονδυλωτή έκθεση ζωγραφικής, που αρθρώνεται χρονικά σε δύο περιόδους και εξελίσσεται σε εικαστική περφόρμανς, αναζητά την ετερότητα του Εγώ στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, και καλεί τους επισκέπτες, από την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, να δουν και ν’ αναγνωρίσουν τα πρόσωπα και τα προσωπεία των ανθρώπων που συνθέτουν το πρόσωπο ενός τόπου.
Η καλλιτεχνική ομάδα «Εμείς οι άλλοι», δεκαέξι σύγχρονοι καλλιτέχνες που ζουν στην Ημαθία συναντώνται, μέσα από διαφορετικές κινηματικές επιρροές, τεχνικές, τρόπους και αυστηρά προσωπικούς δρόμους, σε μια κοινή «άσκηση» πάνω στην ετερότητα του Εγώ, με έργα που δημιούργησαν και εκθέτουν για πρώτη φορά ειδικά για την περιοδική έκθεση «Πρόσωπο ή Προσωπείο».
Πιστεύοντας ότι ο ναός της μνήμης και της τέχνης, το Μουσείο, πρέπει να διατηρεί διαρκή συνομιλία με την ζώσα έκφραση του χώρου όπου βρίσκεται, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας δίνει βήμα στους καλλιτέχνες της Ημαθίας να δηλώσουν την παρουσία τους και να μιλήσουν μέσα από το έργο τους. Τιμώντας μια μακριά παράδοση που, χωρίς διακοπή, σε αυτή την αρχαία κοιτίδα δίνει λαμπρά όσο και μοναδικά δείγματα της τέχνης της ζωγραφικής, ξεκινώντας από τις συγκλονιστικές επιφάνειες των θεών και την «αποθέωση» των βασιλέων στους τάφους των Τημενιδών των Αιγών, τις μυστικές συναντήσεις στην άλλη όχθη και τους κήπους του επέκεινα της Μίεζας, για να περάσει στις υποσχέσεις του χριστιανικού παράδεισου, τον βίο του ενανθρωπίσαντος Θεού και τις απειράριθμες εικόνες αγιοθέντων ανθρώπων της Βέροιας, η ζωγραφική του παρόντος κερδίζει επάξια την δυνατότητα να είναι παρούσα ως ο νεότατος, το μέλλον υποσχόμενος, κρίκος στην αλυσίδα της διαχρονίας.
Το «Πρόσωπο ή Προσωπείο» εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων με τίτλο «Αναζητώντας την Βέροια», που ξεκίνησε ήδη στις 16 Δεκεμβρίου με την επιστημονική ημερίδα «Η οθωμανική Βέροια: από τον μύθο στην ιστορία» στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, και προβλέπεται να συμπεριλάβει, στη διάρκεια του 2017, πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεων, επιστημονικών ημερίδων και συναντήσεων αλλά και εκδόσεων.
Η περιοδική αυτή έκθεση, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 21:00 και θα διαρκέσει δύο μήνες, φιλοδοξεί να γίνει η αρχή μιας μακριάς και γόνιμης συνεργασίας με τους δημιουργούς που η δράση τους εκφράζει και ορίζει το ζωντανό πρόσωπο της σημερινής Ημαθίας.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Γιώργος Λιόλιος, ενώ οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Κατερίνα Αναστασίου, Παύλος Κακιρδάκης, Δημήτρης Κουκούδης, Χάρης Κουρουζίδης, Μαρία Κουτσιμανή, Νίκος Μαραντίδης, Θοδωρής Μαυρίδης, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Θανάσης Σαμούκας, Αναστασία Σπυρίδου, Αντωνης Στεφανόπουλος, Ιωάννα Στεφανοπούλου, Κωνσταντίνα Τσόλη, Φωτεινή Χαμιδιελή, Γιάννης Χατζηγεωργίου και Απόστολος Χολέβας.
Εγκαίνια έκθεσης: 22.12.2016, 9 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 22.12.201621.02.2017
Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.