Ξεκινά την Τετάρτη το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας

Συνέντευξη τύπου δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνει ο Δήμος Βέροιας με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Ο Δήμαρχος Βέροιας κος Βοργιαζίδης είπε πως η διοργάνωση του φεστιβάλ βρήκε σύμφωνους τους τοπικούς συλλόγους, με την ιδέα να γίνει Διεθνές. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της παράδοσης, προσέφεραν την αμέριστη συμπαράστασή τους και συνεργάστηκαν άριστα για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ, με προοπτική να συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές. Πρόκειται για δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου Βέροιας.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κος Λυκοστράτης επεσήμανε πως το φεστιβάλ θα καλύψει ένα κενό, ενώ θα συμμετέχουν 24 σύλλογοι (από τους 27) στην βδομάδα παράδοσης. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους προέδρους των συλλόγων, για το ενδιαφέρον και την προσπάθεια, τους χορηγούς για την οικονομική ενίσχυση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την βοήθεια που προσφέρουν. Όπως διαπίστωσαν δεν πρόκειται για μια εύκολη οργάνωση, όμως η φετινή εκδήλωση θα προσφέρει τις εμπειρίες και τις υποδομές, για να διοργανωθεί κάτι μεγαλύτερο του χρόνου, «το δικό μας Φεστιβάλ, του τόπου μας».

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Σιακαβάρας, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για δουλειά έξι μηνών, για προβλήματα που ξεπεράστηκαν με την συμμετοχή και την αγάπη των συλλόγων. Η συντονιστική επιτροπή βάζει τις βάσεις για να γίνει το φεστιβάλ θεσμός σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων.

Ο κος Σαρημιχαηλίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, είπε πως θεώρησαν σωστό να σταθούν δίπλα στον Δήμο Βέροιας και να αποδείξουν πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν ασχολούνται μόνο με τον χορό, αλλά και με άλλες δράσεις, για την διάδοση της παράδοσης του τόπου. Εύχεται να πάνε όλα καλά ώστε να φτάσει κι ο καιρός για το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ενώ πιστεύει πως σε βάθος τριετίας μέσω του φεστιβάλ θα αυξηθεί ο τουρισμός. Τέλος παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ο κος Μητρόπουλος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βεργίνας, τόνισε τον σημαντικό παράγοντα των εθελοντών (πάνω από 30 δήλωσαν συμμετοχή). Πρόκειται για μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή, η οποία βασίζεται στον εθελοντισμό.

Ο κος Βακάλης, πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Βέροιας, είπε: «Έλειπα για προσωπικούς λόγους για πάνω από 3 μήνες, όμως δεν μπορούσα να μην δεχτώ την συμμετοχή του συλλόγου, ύστερα από παρότρυνση του Δημάρχου».

Τέλος μίλησε ο κος Σταυρίδης, εκ μέρους της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ο κος Σταυρίδης ευχαρίστησε τους υπεύθυνους για την διοργάνωση της εκδήλωσης, μιας γιορτής που γίνεται πραγματικότητα μετά από συζητήσεις χρόνων. Το φεστιβάλ έχει ως σκοπό, την προβολή του έργου των πολιτιστικών συλλόγων, την ψυχαγωγία των κατοίκων, την προώθηση της πολιτιστικής κουλτούρας και τη βελτίωση των συνθηκών, με στόχο να γίνει Πανελλήνιο και Διεθνές. Σημαντική είναι εξίσου, η ημερίδα παράδοσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27/8 στις 11.00 το πρωί στο Δημαρχείο της Βέροιας με θέμα: «Η διαχρονική εξέλιξη του παραδοσιακού χορού», από τον επίκουρο καθηγητή κο Φιλίππου.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κλειστό γυμναστήριο «Φιλίππειο».

Δείτε το πρόγραμμα του πενθήμερου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που θα πραγματοποιηθεί 24-25-26-27-28 Αυγούστου.

ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24/8/2016 ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑ
7.30 μ.μ. Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων. 8.30 - 9.45μ.μ., πατινάδα με συνοδεία οργάνων μέχρι την πλατεία Ελιάς.
10.00μ.μ., Πλατεία Δημαρχείου. Καλωσόρισμα των συλλόγων από τον Δήμαρχο Βέροιας και έναρξη του Φεστιβάλ. Παραδοσιακό γλέντι με συμμετοχή των συλλόγων και όλων των συμμετεχόντων.

ΠΕΜΠΤΗ 25/8/2016 ΒΕΡΓΙΝΑ 9.30 μ.μ.
1.ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΙΩΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ¨ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ¨
2. ΣΥΛ. ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ
3. ΜΟΡΦ. ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΛΟΦΟΥ ¨Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ¨
4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΩΤΩΝ
5. ΕΚΠΟΛ. ΕΠΙΜΟΡΦ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΙΑΣ ¨ΒΑΝΤΑ¨
6. ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8/2016 ΕΒΡΑΙΚΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΒΕΡΟΙΑ 9.30 μ.μ.
1. ΠΟΛ.ΣΥΛ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
2. Π.Γ.Σ. ¨Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ¨
3. ΠΟΛ. ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
4. ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΄΄ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ΄΄
5. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
6. ΜΟΡΦ.- ΑΘΛΗΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ¨

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/8/2016
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: 11.00 - 13.00μ.μ., Δημαρχείο Βέροιας.
ΘΕΜΑ: Η διαχρονική εξέλιξη του παραδοσιακού χορού.

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 9.30 μ. μ.
1. ΣΥΛ. ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΙΑΒΑΤΟΥ
2. ΠΟΛ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
3. ΠΟΛ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΩΤΩΝ
4. ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΦΗΚΙΑΣ
5. ΜΟΡΦ.ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
6. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/8/2016
ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑ 9.30 μ.μ.
1. ΕΡΑΤΕΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
2. ΛΑΟΓΡ. ΣΥΛ. ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
3. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
4.ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
5. ΚΕΠΑ Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ
6. ΣΥΛ. ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Συντονιστική επιτροπή του φεστιβάλ
Λυκοστρατης Βασίλης Αντιδήμαρχος Τουρισμού
Σακαβάρας Αθανάσιος Δημοτικός Σύμβουλος
Σαρημιχαηλίδης Παύλος Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Σταυρίδης Αθανάσιος χοροδιδάσκαλος στην ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας
Μητρόπουλος Ευάγγελος Πρόεδρος συλλόγου Βεργίνας
Βακάλης Ευστάθιος Πρόεδρος Θρακικής Εστίας