Αστερούπολη στο Πλατύ: «Η Κυριακή είχε χορούς και γλέντι, με καβουρμά, κρασί και ποντιακούς μεζέδες»

asteroupoli 27dec2015 -22

Η Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 ήταν η τέταρτη ημέρα εκδηλώσεων – δράσεων – παρουσιάσεων στον πεζόδρομο Πλατέος, στην Αστερούπολη. Για μια ακόμη ημέρα ο πεζόδρομος κατακλύστηκε από επισκέπτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της Αστερούπολης αλλά και να επισκεφτούν τα σπιτάκια που βρίσκονται εκεί.

Από νωρίς οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίδειξη καράτε από τους μικρούς μαθητές του αθλητικού συλλόγου καράτε Πλατέος. Οι μαθητές επέδειξαν στους παρευρισκόμενους θεατές τόσο τις ικανότητες που έχουν αναπτύξει όσο και διάφορες τεχνικές αυτοάμυνας.

Στη συνέχεια, και αφού διήλθαν από όλο τον πεζόδρομο Πλατέος συνοδεία λύρας και νταουλιού, στη σκηνή βρέθηκαν και παρουσίασαν χορούς από τον Πόντο τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και του Συλλόγου Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί».
Και τέλος ο Σύλλογος Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί» αναβίωσε το έθιμο του Καβουρμά, μπροστά στο περίπτερο του Συλλόγου. Νόστιμοι μεζέδες, άφθονο κρασί και χορός υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και γλέντι που κράτησε για πολλές ώρες έκλεισαν μια ακόμη ημέρα στην Αστερούπολη.

Οι μικροί φίλοι διασκέδασαν με διάφορες δραστηριότητες, ενώ οι επισκέψεις στο σπιτάκι της ζωγραφικής προσώπου ήταν για μια ακόμη ημέρα ασταμάτητες.

Το πρόγραμμα για σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 είναι το ακόλουθο:

– Η Αστερούπολη φιλοξενεί τα Ρουγκάτσια, ένα από τα ωραιότερα έθιμα του Ρουμλουκιού. Φουστανελοφόροι με σπαθιά θα διασχίσουν τον πεζόδρομο του Πλατέος, υπό τους ήχους του ζουρνά καταλήγοντας στην κεντρική σκηνή.

Μαζί τους τα παιδικά χορευτικά τμήματα των συλλόγων: Φιλανθρωπικός – Πολιτιστικός σύλλογος Μακρυγιάλου «Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», Λαογραφικός Όμιλος Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ», Πολιτιστικός Σύλλογος Καμποχωρίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειδίου «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» (Ρουγκάτσια & παιδικό) (ώρα 18:00)

– Παραδοσιακό γλέντι με τα Χάλκινα της Γουμένισσας – ορχήστρα Αργύρη Μάντζιου (ώρα 19:30)