Αλεξάνδρεια: Τα έθιμα «Σκότουρτα, Ρουγκάτσια, Γρουνοχαρά» από τον ΛΟΝΑΠ «Το Ρουμλούκι»

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξανδρείας & Περιχώρων "ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ" όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιήσει την αναβίωση των εθίμων των Χριστουγέννων.

“Ξημερώματα της Παραμονής των Χριστουγέννων την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου θα μοιράσουμε σκότουρτα* (το Χριστόψωμο του Ρουμλουκιού).

Στη συνέχεια η ομάδα των φουστανελοφόρων του Ομίλου (τα Ρουγκάτσια) θα βγουν στο κέντρο της Αλεξανδρείας να χορέψουν, να σταυρώσουν με τα σπαθιά τους τα σπίτια και τα καταστήματα και να ευχηθούν τα Χρόνια πολλά.

Τη Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30 το πρωί σας περιμένουμε όλους στις εγκαταστάσεις του Ομίλου για την αναβίωση του εθίμου της "γρουνοχαράς".

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους...”, αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

* Χριστόψωμο, σ'κότουρτα ή ξώτουρτα

Στο Ρουμλουκι, τα Χριστόψωμα ονομάζονται σκότουρτες ή ξώτουρτες, από τα κομμάτια ξερών σύκων που είναι στολισμένα. Ψήνονται μέσα σε βαθιά ταψιά, όπως οι νιβάτες και είναι λιτά, στολισμένα με κομμάτια ξερών σύκων, σταφίδες και καρύδια, σφραγίζονται με το σφραιστερό και πασπαλίζονται με σουσάμι.
Από το βράδυ της προπαραμονής, οι νοικοκυρές προετοιμάζονταν για το ζύμωμα τους. Μέχρι τα ξημερώματα, έπρεπε να είναι ήδη ψημένες, για να τις μοιράσουν στα γειτονικά και συγγενικά σπίτια. Τις τεμάχιζαν σε μεγάλα κομμάτια και μόνες ή με τη συνοδεία των συζύγων, λόγω του σκότους, τις μοίραζαν.

Από το βιβλίο "Τ'ΑΝΤΕΤΙΑ ΜΑΣ"