Χειμερινή καλλιτεχνική πανδαισία στην Βέροια - Όλες οι εκδηλώσεις (video)

kepa xeimerino

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του επόμενου τετραμήνου παρουσίασε η ΚΕΠΑ Βέροιας. «Ο πολιτισμός είναι κάτι πολύτιμο για να αφεθεί στην τύχη του. Η ΚΕΠΑ επενδύει σε κλασσικές αξίες» σχολίασε ο πρόεδρος Γιώργος Σοφιανίδης και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή γενικών εκπτώσεων , η Κ.Ε.Π.Α. συνεχίζει και επενδύει σε κλασικές αξίες και ταυτόχρονα στο «νέο αίμα του πολιτισμού». Εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής, γνωριμίας με τη μουσική τέχνη, γνώσης της ιστορία του τόπου μας κ.α. πραγματοποιούνται στους χώρους μας . Μεγάλες ορχήστρες της χώρας συμπράττουν με τα μουσικά σύνολα της Κ.Ε.Π.Α. , σπουδαίοι έλληνες μουσικοί –πρεσβευτές της έντεχνης σκηνής μας καλούν σε βραδιές μοναδικές και ανεπανάληπτες, τοπικοί σύλλογοι και ομάδες δημιουργούν και εξελίσσονται καθημερινά με την υποστήριξή μας , εικαστικές ομάδες (χορού, θεάτρου) με διεθνή καριέρα φιλοξενούνται στα θέατρα μας, στα θέατρα της πόλης μας , για τους ανθρώπους της πόλης μας .Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου γι αυτό.
Είμαι σίγουρος ότι για ακόμη μια φορά ο Χώρος Τεχνών , η Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχοντικό Σαράφογλου, θα γεμίσουν από την αγάπη σας».

Στις εκδηλώσεις, συμμετοχή θα έχει και η ΚΑΠΑ, το άλλο νομικό πρόσωπο του δήμου Βέροιας. Ο πρόεδρος της ΚΑΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς σημείωσε: «Οι εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ είναι σημείο αναφοράς για την Βέροια. Υπάρχει μια συνεργασία με την ΚΕΠΑ. Είμαστε σαν τα χέρια που συνεργάζονται πάνω σε έναν κορμό που είναι ο δήμος Βέροιας. Η συνεργασία μας είναι σημαντική και είμαστε χαρούμενοι γι αυτό. Η συνεργασία μας θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης είπε: «Η παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ από μόνη της αποτελεί πλέον στη σημερινή συγκυρία ένα γεγονός και θα εξηγήσω το γιατί.  Τα νέα φορολογικά και άλλα μέτρα, έχουν καταστήσει σχεδόν απαγορευτική τη συνεργασία μας με καλλιτέχνες και σχήματα. Η επιβάρυνση του κόστους πραγματοποίησης μιας πολιτιστικής δραστηριότητας έχει διογκωθεί υπέρμετρα έτσι που τα περιθώρια της οικονομικής της κάλυψης είναι πλέον ελάχιστα. Παράλληλα η διοικητική επιβάρυνση της όλης διαδικασίας, έχει συμβάλλει και αυτή στη διαμόρφωση του αρνητικού πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται σήμερα ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλα αυτά πρέπει τέλος να συνδυαστούν με την υποστελέχωση των υπηρεσιών που επιδεινώνει το πρόβλημα και το καθιστούν δυσεπίλυτο.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ακόμα και μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί ανακοινώνουν ένα περιορισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και αυτό με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Είναι οι λόγοι και όχι μόνο αυτοί, που οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί σημαντικά και γενικότερα έχει πληγεί η πολιτιστική ζωή.

Παρόλα αυτά η ΚΕΠΑ προσπάθησε να συγκροτήσει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που εκτείνεται μέχρι και το Φεβρουάριο με σκοπό να συνεχίσει να κρατά ζωντανή την πολιτιστική ζωή της πόλης. Για εμάς δεν έχει σημασία η απλή απαρίθμηση μιας σειράς εκδηλώσεων.
Δεν έχει σημασία οι επιλεγόμενες δράσεις να εντυπωσιάζουν με το πλήθος και το μέγεθός τους. Σημασία έχει αυτές να αποτελούν τις καλύτερες δυνατές επιλογές στο χώρο, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και με τις δεδομένες συνθήκες και πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα, ο στόχος αυτός υπηρετείται απόλυτα. Δε μπορεί επιλογές ήσσονος καλλιτεχνικής βαρύτητας να αποτελούν την πολιτιστική μας προμετωπίδα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ένα γεγονός για να έχει βαρύτητα και απήχηση, πρέπει να είναι μοναδικό, να έχει συνέχεια μέσα από την ένταξή του σε ένα μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, να αποτελεί στοιχείο ενός ακόμα μεγαλύτερου και σημαντικού καλλιτεχνικού συνόλου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο πολιτισμός είναι το τελευταίο μας καταφύγιο, η τελευταία μας ελπίδα σαν κοινωνία και σαν τόπος. Είναι το μοναδικό εργαλείο και μέσο για την "ανάκαμψη", από τη στιγμή που μπορεί να διαμορφώσει ολοκληρωμένους πολίτες και γενικότερα προσωπικότητες, απαραίτητα δομικά στοιχεία της όλης αυτής προσπάθειας. Γιατί ο πολιτισμός είναι τελικά αναπτυξιακό εργαλείο.  Οτιδήποτε πλήττει την πολιτιστική ζωή, αποτελεί σε τελική ανάλυση πλήγμα και για την ίδια την ανάπτυξη.

Αυτό που αποτελεί κριτήριο και ένδειξη της απήχησης που έχει αυτή η φιλοσοφία είναι το γεγονός ότι η ΚΕΠΑ κινητοποιεί. Έχει διαμορφωθεί ένα σημαντικό κοινό που μας εμπιστεύεται και μας παρακολουθεί. Την εμπιστοσύνη του αυτή προσπαθούμε να ανταποδώσουμε με τις επιλογές και με τη συνολική μας λειτουργία.  Δεν είναι λίγα και προπάντων όχι μικρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι επιλογές μας ίσως να μην είναι αρεστές σε ορισμένους για τους δικούς τους λόγους. Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε γεγονότα και δράσεις γιατί πιστεύουμε ότι με την πολιτική αυτή υπηρετούμε τον τόπο και συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του".

Το πρόγραμμα παρουσίασε η υπεύθυνη προγραμματισμού Νανά Καραγιαννίδου. "Παρά τα όποια προβλήματα και τις αντίξοες συνθήκες, το παιχνίδι είναι εδώ και συνεχίζεται. Είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε μια άλλη πραγματικότητα , με τις λίγες δυνατότητες που διαθέτουμε. Και μπορεί οι δυνατότητες να είναι λίγες, οι δυνάμεις μας όμως είναι ανεξάντλητες. Επιθυμία μας είναι ο Χώρος Τεχνών να γίνει η ψυχή της πόλης , χώρος που θα καλλιεργείται η ελευθερία και η φαντασία" τόνισε και παρουσίασε τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα