Συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά

soumela

Ξεκίνησε από σήμερα η προσέλευση των αντιπροσωπειών νεολαίας των ποντιακών σωματείων που θα συμμετάσχουν για 17η χρονιά στο συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο.

Στο φετινό συναπάντημα θα συμμετάσχουν νέοι από όλη την Ελλάδα και από διάφορες χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ. Γεωργία, κ.α.)

Οι νεολαίοι θα συναντηθούν στο χώρο της μονής και θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ποντιακό θέατρο, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ποντιακή κουζίνα και άλλα δρώμενα, διατρανώνοντας τη θέληση τους για τη συνέχεια, τη διατήρηση και ανάδειξη της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του πόντου.

«Θα στείλουμε ακόμη μια φορά μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και ελπίδας, σε μια περίοδο, που ο τόπος μας περνάει δυσκολίες, σε ένα σκληρό και κακοτράχαλο περιβάλλον» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το συναπάντημα διοργανώνεται εδώ και δεκαεπτά χρόνια με πρωτοβουλία του προσκυνήματος και του σωματείου «Παναγία Σουμελά».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους νέους και την οργανωτική επιτροπή του συναπαντήματος, καθώς και τα μέλη του προσκυνήματος που συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε ο πρόεδρος του Γιώργος Τανιμανίδης.

Τα επίσημα εγκαίνια γίνονται αύριο το απόγευμα, παρουσία του μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμονα, με ομιλήτρια την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ θα τιμηθεί για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό και τη συμπαράσταση του στο προσκύνημα, ο Ιβάν Σαββίδης.
Η τελετή λήξης θα γίνει την Κυριακή, όπου νεολαίοι με παραδοσιακές στολές θα σχηματίσουν με τα σώματά τους τη φράση «Ο Πόντος Ζει».