ΠΑΜΕ: "Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας"

pame 1hmah4

Από το ΠΑΜΕ ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η Επιτροπή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει το Υπουργείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τις απαράδεκτες πρακτικές και την συμπεριφορά απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους, που δουλεύουν στα διάφορα έργα της Εφορείας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Μάλιστα σε κάποια έργα παραμένουν απλήρωτοι για όλο το 2015, δηλ. για Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και Μάιο! Ενώ σε άλλα τους χρωστάνε δύο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας απαράδεκτης κατάστασης, αφού συχνότατες είναι γενικά οι καθυστερήσεις πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι σε πολλά έργα πληρώθηκαν αρχές Απριλίου, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ήταν δηλ. τρεις μήνες απλήρωτοι.

Επιπλέον, η εν λόγω Εφορεία Αρχαιοτήτων αμφισβητεί το δικαίωμα των συμβασιούχων εργαζομένων στην άδεια αιμοδοσίας, ενώ εργαζόμενοι ανέφεραν προβλήματα και με την παροχή γονικής άδειας.

Πάγια τακτική της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας είναι να προκηρύσσει συνεχώς μικρές σε χρονική διάρκεια συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης, ακόμα και σε έργα που έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους. Έτσι, με την απειλή της μη παράτασης της σύμβασης τρομοκρατεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους και επιβάλλει σιγή νεκροταφείου για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές επαναπροκηρύσσονται θέσεις από τις οποίες είχε μόλις απολυθεί προσωπικό που δεν πήρε παράταση. Ακόμα και όταν είναι να παραταθεί τμήμα του προσωπικού σε ένα έργο, δεν τηρείται ο αρχικός πίνακας μορίων κατάταξης, αλλά η επιλογή γίνεται αυθαίρετα και με αδιαφανείς διαδικασίες.

Απέναντι σε όλα αυτά καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Κανείς δεν τους κάνει χάρη και δεν τους «δίνει δουλειά». Το αντίθετο, τους κρατάει ομήρους με όλη αυτή την κατάσταση. Ο νομός Ημαθίας είναι πολύ πλούσιος σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι εργαζόμενοι που ανακυκλώνονται μεταξύ δουλειάς και ανεργίας δεν είναι «έκτακτοι» ή «εποχικοί». Καλύπτουν πάγιες ανάγκες, για αυτό και οι συμβασιούχοι είναι διαρκώς κατά πολύ περισσότεροι των μονίμων εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι να σκεφτούν τη στάση και όλων των τοπικών παραγόντων, που δεν λένε κουβέντα για σταθερή δουλειά, αλλά τους τάζουν συνεχώς ολιγόμηνες συμβάσεις για να τους κρατάνε ως εκλογική πελατεία. Να σκεφτούν και σχετικά με την ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία τους αλλά και την αλλαγή συσχετισμών σε αυτά. Να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. Να βγάλουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε διάφορα έργα, δουλεύουν τα περισσότερα μέλη του προεδρείου και του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων αλλά και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Και όμως ούτε μία ανακοίνωση δεν έχουν βγάλει για την απληρωσιά, ούτε μία καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχουν κάνει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλα τα έργα της Εφορείας. Συστηματική τακτική καταβολή της μισθοδοσίας τις τρεις (3) πρώτες μέρες κάθε μήνα.

• Οι παρατάσεις των συμβάσεων να γίνονται εξίσου σε όλο το προσωπικό. Εάν το έργο κλείνει και χρειάζεται μέρος του προσωπικού για κανένα μήνα στο τέλος, μόνο για το κλείσιμο, να ακολουθείται η αρχική κατάταξη των εργαζομένων με βάση τα μόρια. Είναι η μόνη διαφανής διαδικασία.

• Κανονική παροχή των αδειών αιμοδοσίας και γονικών σε όλους τους εργαζόμενους, δηλ. και στους συμβασιούχους.

Αυτά είναι μόνο τα αυτονόητα. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που μας αφορούν και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουμε.

• Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και στους συμβασιούχους εργατοτεχνίτες και συντηρητές. Επίσης να ενταχθούν και οι άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα ανθυγιεινά, που δουλεύουν στους ίδιους χώρους, δηλ. σε επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον (εργοτάξια, ανασκαφές, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες κ.λπ.).

• Ασφάλιση των εργατοτεχνιτών με το οικοδομικό ένσημο 781 για να τους καταβάλλεται και το δωρόσημο από το ΙΚΑ, αντί του 822 που τους ασφαλίζουν τώρα και αφορά σε συντηρήσεις/ανακαινίσεις κτηρίων, δηλ. εργασίες άσχετες από αυτές που κάνουν.

• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνάδελφοι,

Κάνουμε το βήμα και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ενισχύουμε τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Σας καλούμε στα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 το απόγευμα
για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, των ΣΣΕ αλλά και ενάντια στη νέα συμφωνία-μνημόνιο που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας να συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια με το Π.Α.ΜΕ!

Πέμπτη 11 Ιουνίου: Βέροια στις 19:00 στην πλατεία Ωρολογίου
Νάουσα στις 20:00 στην πλατεία".