Το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας παρουσίασε τα λειτουργικά και ψυχολογικά οφέλη του παραδοσιακού χορού

len xoro

Ομιλία με θέμα τα «λειτουργικά και ψυχολογικά οφέλη του παραδοσιακού χορού» διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, με εισηγήτρια την κα. Στέλλα Δούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεών του.

Την εισαγωγή έκανε η πρόεδρος του Λυκείου κα. Βάσω Μπάιτση, που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε την κα. Δούκα, αναφερόμενη στο έως τώρα ερευνητικό της έργο.

Η κα. Δούκα, μεστά και απόλυτα κατανοητά, έδωσε μέσα από πανεπιστημιακές έρευνες αλλά και προσωπικά της βιώματα από την ενασχόλησή της με τον παραδοσιακό χορό, μεγάλο μέρος των εκφάνσεων που μπορεί ο χορός να λειτουργήσει ως υποβοηθητικό μέσο θεραπείας σε διάφορα είδη ασθενειών. Κύριες ασθένειες για τις οποίες έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι ο χορός βοηθά στην ανάπτυξη κάποιων αισθήσεων, είναι η άνοια, το Alzheimer, η κώφωση, η τύφλωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας κά. Οι έρευνες αυτές, όπως είπε, έχουν γίνει σε ομάδες ατόμων κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως σε ΚΑΠΗ, σε νοσοκομειακά ιδρύματα, σε σχολεία κλπ. Τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, όσον αφορά τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, που λόγω της ποικιλότητας και ποικιλομορφίας του, ανοίγει το πνεύμα, γεμίζει την ψυχή, κοινωνικοποιεί, ευχαριστεί και ανατάσσει το συμμετέχοντα.

len xoro2

Έκλεισε με μια φράση του Καβάφη, που είναι αληθινή για όσους έχουν βάλει οποιοδήποτε είδος χορού στη ζωή τους «Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδροι και μέλη συλλόγων και σωματείων της πόλης μας, χοροδιδάσκαλοι, μέλη και φίλοι του Λυκείου.