Εντυπωσίασε η 13η συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων στο Ξηρολίβαδο (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Πραγματοποιήθηκε στο Ξηρολίβαδο η 13η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων το Σάββατο το βράδυ, 22 Ιουλίου 2017. Μια εκδήλωση που σημείωσε τεράστια επιτυχία και ήταν μέσα στα πλαίσια των πλούσιων εκδηλώσεων, που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Εκτός του χορευτικού συγκροτήματος του Π.Ο. Ξηρολιβάδου, συμμετείχαν ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, ο Π.Σ. Νέων Νεοκάστρου Ημαθίας, ο Π.Σ. Νέων Πολυπλατάνου Ημαθίας ‘Ο Άγιος Χριστόφορος’ και το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, οι οποίοι παρουσίασαν βλάχικους, ηπειρώτικους, μακεδονικούς και θρακιώτικους χορούς αντίστοιχα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καθιερωμένο σεργιάνι των συγκροτημάτων στο κεντρικό δρόμο του χωριού με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής κομπανίας του Φώτη Καραβιώτη και κατέληξε στο χώρο του μπάσκετ-πάρκου του Ξηρολιβάδου, όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση.
Ξηρολιβαδιώτες, καθώς και φίλοι του χωριού που ανηφόρισαν στο πανέμορφο και δροσερό Ξηρολίβαδο, αφήνοντας την κάψα του κάμπου, απόλαυσαν μια μουσική και χορευτική πανδαισία.
Έσμιξαν η Ήπειρος των βλαχοφώνων και ελληνοφώνων με τη Μακεδονία και τη Θράκη, αναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο, την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια, την αρχοντιά και τις πανάρχαιες ρίζες του ελληνισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εντυπωσίασε ο σεβασμός και η πιστότητα στη παράδοση όσον αφορά το ενδυματολογικό και χορευτικό μέρος των συμμετεχόντων συγκροτημάτων.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο ξηρολιβαδιώτης ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Τάσος Βασιάδης, ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Ξηρολιβάδου κ. Στέργιος Ντέλλας, καθώς και πρώην μέλη του ΔΣ του Ομίλου.
Τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο χοροδιδάσκαλος του ΠΟΞ κ. Τσιαμήτρος Γιάννης και ο Πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Βασίλης Α. Χασιώτης επέδωσε-μέσω των αναφερθέντων τιμώμενων προσώπων- αναμνηστικά δώρα στους υπεύθυνους των συγκροτημάτων.
Μετά τη παρουσίαση των συγκροτημάτων ακολούθησε γλέντι στον ίδιο χώρο, το οποίο συνεχίστηκε σε ταβέρνα του χωριού μέχρι αργά.
Το μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο των συγκροτημάτων είχε ως εξής:
- Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου χόρεψε βλάχικους και ηπειρώτικους χορούς από το Βέρμιο και την Ήπειρο με τη παρακάτω σειρά: Σαράντα πέντε, Μετσοβίτικο με γυρίσματα, Τσαρίτσα και Τσάμικο Κόνιτσας.
- Ο Π. Σ. Νέων Πολυπλατάνου ο ‘Άγιος Χριστόφορος’ παρουσίασε τους παρακάτω μακεδονικούς χορούς: Μπαϊτούσκινο, Ζαβλιτσένα, Γκάιντα, Πουστσένο και Μολάεβο.
- Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας-με τραγουδιστή τον Γιώργο Μανέκα-απέδωσε τους βλάχικους χορούς: Μπεράτικο, Ζαχαρούλα, Τσάμικο και Συγκαθιστό με γυρίσματα.
- Το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης χόρεψε χορούς από τη Δυτική Θράκη ως εξής: Συρτοσυγκαθιστό, Ντρίστα, Μπαϊτούσκα, Ζωναράδικο- Γαϊτάνι-Κουλουριαστό και Σιχτίρ χαβασί.
- Ο Π.Σ. Νέων Νεοκάστρου παρουσίασε τους εξής χορούς. Μα ντι κου νίκα, Μαριόλα, Μπεράτι βαρύ και Πωγωνίσιο.
{jlex}flickr:72157683483235182{/jlex}