Βέροια: Ποικίλα τα συναισθήματα από την προβολή ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ (φωτογραφίες)

Προβολή ταινιών μικρού μήκους και ιστορικό ντοκιμαντέρ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι λάτρεις του κινηματογράφου και της ιστορίας, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, Γιάννης Καμπούρης, ο οποίος είπε «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη βραδιά με ποικίλα συναισθήματα. Είναι ταυτόχρονα και χαρά και λύπη και αγωνία, γιατί θα δείτε το αποτέλεσμα της δουλειάς του Τμήματος Κινηματογράφου της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Ένα τμήμα που πιστέψαμε, το χρηματοδοτήσαμε και χαρήκαμε πολύ για τα αποτελέσματά του. Έδειξε ότι υπάρχει δυνατότητα και προοπτική, γιατί υπάρχει κόσμος που αγαπάει αυτό που κάνει και το πιστεύει... Υπάρχει ένα πρόβλημα και αγωνία, γιατί το τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί εδώ κι έναν χρόνο. Έγιναν προσπάθειες να επαναλειτουργήσει φέτος, αλλά δεν τελεσφόρησε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι κρίμα να μην δίνεται η δυνατότητα σε όλον αυτόν τον κόσμο, που θέλει να μπει στον κόσμο του κινηματογράφου. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και το τμήμα να είναι σύντομα ξανά σε λειτουργία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βέροια Αναμνήσεις Ντοκουμέντα και Μαρτυρίες», που προβλήθηκε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, λέγοντας «Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας, η ΚΕΠΑ προσπάθησε να κάνει κάτι διαφορετικό μιας και η επέτειος ήταν ιδιαίτερη. Έτσι χρηματοδοτήθηκε η παραγωγή αυτού του ιστορικού ντοκιμαντέρ».

Συνέχισε λέγοντας «Το φιλμάκι «Σσστ» είναι η κορύφωση της διαδικασίας. Είχε την συμπαράστασή μας και την οικονομική και το αποτέλεσμά του αποτελεί την δικαίωση της επιλογής μας... Το φιλμ «Σταθμός» έχει μία ιδιαίτερη σημασία καθώς ο πρωταγωνιστής, Γιάννης Ταϊπλιάδης δεν βρίσκεται πια στη ζωή».
Ακολούθησε η εκπρόσωπος όλων αυτών των ανθρώπων που εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η ταινία μικρού μήκους «Σσστ». Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα και τέλος μίλησε για τον «Δάσκαλο», Νίκο Καλλαρά.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν τέσσερις ταινίες μικρού μήκους. Πρόκειται για τις ταινίες «Σσστ», «Πρωινό», «Σάντουιτς» και «Σταθμός», οι οποίες αποτελούν παραγωγή της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Τις ταινίες επιμελήθηκαν οι μαθητές των τμημάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΚΕΠΑ, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους, Νίκο Καλλαρά και Ελπίδα Παναγιωτίδου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες:

«Σσστ»

Σύνοψη:
Η αλληλεπίδραση μιας μητέρας με το παιδί της μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Καταλήγοντας στο παρόν οι ρόλοι αντιστρέφονται.

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Καλλιόπη Σαβρανίδου – Νίκη Ιωαννίδου - Αρετή Τσίλκα - Φαίδρα Σαμούκα – Θοδωρής Αμοιρίδης – Μιχάλης Πάρτης – Δέσποινα Παπαγιαννούλη – Μαίρη Μεγγιάνη – Γιάννης Σαββαΐδης – Νίκος Κουρουζίδης – Νίκος Μουρτζίλας
Σενάριο: Τίνα Σιδέρη – Ελπίδα Παναγιωτίδου
Σκηνοθεσία: Κινηματογραφίκη Ομάδα Βέροιας
Οργάνωση παραγωγής: Ελίζα Σιδερίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Τζήκας
Σχεδιασμός παραγωγής: Νίκος Σίμος
Φωτογραφία: Νίκος Βούλγαρης
Σκηνικά – κοστούμια: Κική Κηρυττοπούλου
Ήχος: Τόλης Οικονόμου
Ηλεκτρολόγος: Αντώνης Στεφανόπουλος
Μοντάζ: Νίκος Βερροιώτης
Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς
Casting: Αντώνης Τσιτλακίδης – Άννα Κυριακίδου – Θωμάς Βύζας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λευτέρης Τσιράς – Άννα Κυριακίδου – Γιάννης Τσεχελίδης
Script: Άγγελος Ζορμπάς
Μακιγιάζ: Φανή Φλώρου
Βοηθός Φωτογράφου: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Βοηθοί Ενδυματολόγου: Ντία Εμμανουηλίδου – Βίκυ Κατάκη
Γενικών Καθηκόντων: Κοσμάς Παπαχρήστου
Φωτογράφος πλατό: Χάρης Κουρουζίδης

«Το Σάντουιτς»

Σύνοψη:
Ο Λευτέρης μπαίνει σ’ ένα κατάστημα εστίασης, όπου αγοράζει ένα σάντουιτς. Εκεί εμφανίζεται η Ελένη που του ζητά χρήματα για το παιδί της, αλλά εκείνος την αγνοεί. Όταν ο Λευτέρης ετοιμάζεται να φάει το σάντουιτς, περνά από μπροστά του η Ελένη με την κόρη της.

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Τάσος Θώμογλου - Μάγδα Παπαϊωάννου - Τατιάνα Ταχματζίδου
Σενάριο: Αντώνης Τσιτλακίδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βόλκος - Θωμάς Βύζας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Κυριακίδου
Φωτογραφία: Χρήστος Χαλβατζής - Μαρία Λέκου
Διεύθυνση παραγωγής: Απόστολος Ρίζος
Μοντάζ: Αντώνης Τσιτλακίδης
Mουσική: Βασίλης Βαλαβάνης
*Συμμετείχε στο 21ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Σπουδαστικό Πανόραμα).

«Ο Σταθμός»

Σύνοψη:
Ο κύριος Γιώργος, παλαιός σταθμάρχης ,είναι κάτοικος ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Τα δρομολόγια των τραίνων, του καθορίζουν τις καθημερινές του συνήθειες και τις αναμνήσεις του μέσα στον «γεμάτο από δρομολόγια και ζωή» κάποτε σταθμό. Κάποια μέρα τα δρομολόγια σταματούν....

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Γιάννης Ταϊπλιάδης - Βάσω Ζώκου - Αντώνης Παυλίδης
Σενάριο: Δέσποινα Καβαλλάρη
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτη Τέτα Κοτρίδου - Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Ειρήνη Κωστοπούλου - Γιώργος Δουλγέρογλου
Φωτογραφία: Αντώνης Χατζηδημητρίου
Μοντάζ: Σταματία Πασχαλιώρη
Σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Μακιγιάζ: Αλεξία Μισοκεφάλου
Βοηθός Σκηνοθέτις: Χριστίνα Δημητριάδου
Σκριπτ: Βάσω Πασχαλίδου
Casting: Ευαγγελία Πολυμένου
Βοηθός Οπερατέρ: Δημήτρης Κεχαγιάς
Β' Βοηθός Οπερατέρ: Γιάννης Μπάλτος

«Πρωινό Γεύμα»

Σύνοψη:
Βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Jacques Prévert από τη συλλογή Διάλογοι (Paroles, 1950). Ο χωρισμός ενός ζευγαριού, ένα πρωινό σε ένα καφέ. Το στοίχημα της ταινίας ήταν να αποδώσει την εξέλιξη της δράσης και τα συναισθήματα χωρίς την χρήση του λόγου.

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Αντώνης Παυλίδης - Εύη Μπαμπούνη - Θανάσης Σαμούκας
Σενάριο: Κατερίνα Τσαουσίδου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Τσιράς
Οργάνωση παραγωγής: Αριστοτέλης Παπαγεωργίου
Διεύθυνση παραγωγής – casting: Νίκος Σίμος
Φωτογραφία - μοντάζ: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Σκηνικά: Θανάσης Σαμούκας
Μουσική: Βασίλης Βαλαβάνης
*Συμμετείχε στο 23ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Σπουδαστικό Πανόραμα).

Στο δεύτερο μέρος οι θεατές παρακολούθησαν το ενδιαφέρον ιστορικό ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες ανθρώπων της πόλης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τους ταξίδεψε σε αλλοτινές εποχές.

{jlex}flickr:72157664880661618{/jlex}