Προβολή της ταινίας «Αντίο Κωνσταντινούπολη» στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

 

Το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Αντίο Κωνσταντινούπολη» του Ντίτερ Ζάουτερ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20:30 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Ο γερμανός σκηνοθέτης Ντίτερ Ζάουτερ ζει στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 22 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανέφερε:  «Σκέφτηκα ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη σημερινή Κωνσταντινούπολη, εάν δεν ξέρει την ιστορία της. Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, η οποία επηρέασε την εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης, αλλά και πολύ περισσότερο του ελληνικού κράτους. Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ζουν 2.000 έλληνες, μια ομάδα ανθρώπων που δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία. Οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνουν, γερνάνε και κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν πια...».

Μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955, οι περισσότεροι Έλληνες της Πόλης έφυγαν όπως- όπως για την Ελλάδα αλλά, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «…οι περισσότεροι δεν είναι ευτυχισμένοι, νιώθουν ακόμη θλίψη». Ο ίδιος πρόσθεσε: «…Αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε δυο πατρίδες, νιώθουν ότι δεν ανήκουν στην νέα τους πατρίδα και ξέρουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην παλιά…». «…Ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν να δώσω στους Έλληνες της Πόλης τη δυνατότητα να μιλήσουν, διότι κανείς δεν είχε ακούσει τη φωνή τους…». Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε και νέους ανθρώπους που επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα και να ζήσουν στην Πόλη. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζάουτερ, «…πρόκειται για έναν εντελώς νέο πληθυσμό. Οι Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες γεννήθηκαν και έζησαν όλη τη ζωή τους εκεί. Αυτή η παλιά κοινότητα κάποια στιγμή θα εκλείψει, αφού ο πληθυσμός γερνά και δεν γεννιούνται παιδιά. Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν στην Ιστορία…».