Αλεξάνδρεια: Δεν θα μετακινηθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας στις αποθήκες της ΕΑΣ

Στον σημερινό προσωρινό της χώρο θα παραμείνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας. Ενώ υπήρχαν κάποιες σκέψεις στην Δημοτική Αρχή για προσωρινή μετακίνησή της στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΑΣ, στην είσοδο της πόλης, για να προστατευτεί το υλικό από ενδεχόμενη βροχόπτωση - πλημμύρα (σήμερα στεγάζεται σε ισόγειο χώρο), αυτές εγκαταλλείφθηκαν μετά από τις αντιδράσεις που προέκυψαν στην πόλη. Σαράντα δημότες με επιστολή τους στον δήμο αλλά και η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην μετακίνηση της Βιβλιοθήκης στις παλιές εγκαταστάσεις της ΕΑΣ φοβούμενοι μήπως μείνει μόνιμα εκεί. Οι Έλληνες Βιβλιοθηκονόμοι στην επιστολή τους αναφέρουν:

"Στην οδό Φιλίππου 61, βρίσκεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρεια η οποία καθημερινά γίνεται πόλος έλξης και σταυροδρόμι πνευματικών δραστηριοτήτων για τους πολίτες του Δήμου Αλεξάνδρειας, όλων των βαθμίδων, οι οποίοι αναζητούν βιβλιογραφία για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και για προσωπική αναγνωστική τέρψη.

Μετά την πλημμύρα που έπληξε την πόλη της Αλεξάνδρειας, στις 12-11-2013, και δημιούργησε σημαντικότατα προβλήματα στη βιβλιοθήκη, απειλώντας το πολύτιμο ορχείο της, προέκυψε ζήτημα μεταφοράς του πλούσιου - βιβλιακού και μη - υλικού της σε άλλο χώρο, αντάξιο της σημαντικότητας του ρόλου μιας δημοτικής βιβλιοθήκης του 21 αιώνα, Είναι πέρα από βέβαιο, ότι ο χώρος που αρμόζει να στεγάζει αυτή την εστία πολιτισμού για την πόλη της Αλεξάνδρειας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

Ως απάντηση, λοιπόν, στην παραφιλολογία που θέλει τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης στις παρυφές της πόλης της Αλεξάνδρειας και σε κτίριο εντελώς ακατάλληλο, το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, δια τou Προέδρου του, κ. Χαράλαμπου Τσολάκη, και της Γραμμοπέως, κα. Ελένη Σεμερτζιδου, καταθέτει υπεύθυνα την παρούσα επιστολή και στις "διαρροές" τοποθετείται κατηγορηματικά, θεωρώντας κακή επιλογή τη μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης σε οποιοδήποτε άλλο χώρο και τόπο, εκτός του κέντρου της πόλης της Αλεξάνδρειας και του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου της".

"Θέλησή μας είναι να πάει στον φυσικό της χώρο, το Πολιτιστικό Κέντρο" σχολίασε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών στο Πολιτιστικό Κέντρο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη και ότι ο σημερινός χώρος δεν εξασφαλίζει την ακεραιότητα του υλικού της Βιβλιοθήκης σε περίπτωση βροχής. "Η μεταφορά ή η μεταφορά της Βιβλιοθήκης εξαρτάται από την πορεία εργασιών του Πολιτιστικού. Αν υπάρξει αυτή η πιθανότητα τότε προτεραιότητά μας θα είναι αυτή".

"Ο σημερινός χώρος είναι ακατάλληλος. Δεν μπορεί να μείνει η Βιβλιοθήκη εκεί. Μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες του Πολιτιστικού, ας ενοικιαστεί ένας χώρος στο κέντρο της πόλης" πρότεινε ο Φώτης Δημητριάδης. Την άποψη Δημητριάδη υποστήριξε και ο Γιώργος Σπυρίδης. "Να μείνει η Βιβλιοθήκη εκεί που είναι σήμερα και σε έναν χρόνο που θα ολοκληρωθεί το Πνευματικό Κέντρο προχωράμε στην μετακίνησή της εκεί. Δεν θα αργήσουμε πολύ στο Πνευματικό Κέντρο. Μέχρι τότε θα πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε το υλικό στον σημερινό χώρο" συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ναλπάντης συμπλήρωσε ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και ο δήμος καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρθωθεί άμεσα το Πολιτιστικό Κέντρο και πρόσθεσε ότι καλύτερα είναι να παραμείνει η Βιβλιοθήκη εκεί που είναι σήμερα και να μετακινηθεί μια και καλή στο Πνευματικό Κέντρο με την ολοκλήρωσή των εργασιών εκεί.