Το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Καλά κρυμμένα μυστικά» παρουσίασε η Ελένη Δόμανου στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Καλά κρυμμένα μυστικά» των εκδόσεων ΚΙΤΡΟ παρουσίασε η Ελένη Δόμανου, το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Μπατζιάκας.

«Το βιβλίο έχει πολλά μυστικά συναισθήματα, τα οποία μας αποκαλύπτει κι έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο πόνο και τη χαρά. Ένα μωσαϊκό συναισθημάτων… Στο βιβλίο η συγγραφέας θίγει πολλά σύγχρονα κοινωνικά θέματα της καθημερινότητάς μας… Τα καλά κρυμμένα μυστικά εκτυλίσονται στο νησί της Σάμου. Αισθητικά είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με καταπληκτικό εξώφυλλο, το οποίο διαβάζετε απνευστί παρά τον όγκο του», είπε ο κος Μπατζιάκας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και στο συγγραφικό της έργο.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Συγγραφέας, πτυχιούχος ανθρωπιστικών επιστημών Αλέξανδρος Ακριτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως, το τρίτο κατά σειρά. «Το βιβλίο συγκαταλέγεται στα κοινωνικά μυθιστορήματα με έντονο το αισθηματικό στοιχείο. Διαδραματίζεται στο όμορφο νησί της Σάμου και καλύπτει χρονικά μία αρκετά μεγάλη περίοδο, καθώς εμπεριέχει στοιχεία από την μικρασιατική καταστροφή αλλά η εξέλιξη της υπόθεσης φτάνει ως τις πρόσφατες δεκαετίες». Έπειτα από αναφορά στην υπόθεση του βιβλίου, ο κος Ακριτίδης είπε «Έρωτες, ίντριγκες, δολοπλοκίες και οι μεγάλες συμπτώσεις της ζωής είναι τα βασικά συστατικά αυτού του βιβλίου…  Το βιβλίο αποτελεί έναν φόρο τιμής στη Σάμο και τις ομορφιές της. Περιγράφεται η φυσική ομορφιά της, οι σπουδαίοι ιστορικοί τόποι, η οικονομία, τα έθιμα, η τοπική κουζίνα, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία της με τα υπέρ και τα κατά της. Το βιβλίο μιλάει για τους ισχυρούς του κόσμου, ενώ τα μηνύματά του είναι ανάμεικτα… Το βιβλίο διαβάζετε εύκολα και προκαλεί αγωνία στον αναγνώστη...».

Έπειτα τον λόγο πήρε η Εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Σοφία Τσιάμη, η οποία είπε «Το βιβλίο έχει έρωτα, ίντριγκα, έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία... πολύ ωραίες περιγραφές της Σάμου, στοιχεία πολιτισμού και καθημερινότητας». Την συγκλόνισε το βιβλίο κι αναφέρθηκε σε σημεία του που μιλούν για την ενδοοικογενειακή βία θυμίζοντάς της προσωπικά βιώματα. Έκλεισε την ομιλία της με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος του βιβλίου.

Τέλος, τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, η οποία είπε ότι πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου (εικονίζει τοποθεσία της Σάμου) και τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του.

Εντυπωσιασμένη από την ομορφιά του τόπου συνέλαβε την ιδέα γι αυτό και την συμπεριέλαβε στην μυθοπλασία της. Έπειτα αναφέρθηκε στην Δανάη, την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου κι όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην ζωή της, έως ότου βγουν στην επιφάνεια «καλά κρυμμένα μυστικά».

Η συγγραφέας προσπάθησε να αγγίξει στο βιβλίο της κοινωνικά θέματα, όπως εγκυμοσύνη εκτός γάμου (παλαιότερα αποτελούσε κοινωνικό ρατσισμό και μεγάλη ντροπή), βία και κακοποίηση στην οικογένεια και εξαπάτηση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μετά το πέρας των ομιλιών η συγγραφέας απάντησε σε ερωτήματα του κοινού και στο τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Από το οπισθόφυλλο

Από μικρό κορίτσι γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Γνώρισε τον φόβο, την πίκρα, την υποτίμηση, τη βία… Κι αν στην εφηβεία της συνάντησε την ευτυχία στην αγκαλιά του Άρη, του αδικοχαμένου Άρη, γρήγορα βίωσε τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας του μοναδικού ανθρώπου που την αγάπησε πραγματικά.

Αναγκάστηκε να το σκάσει κρυφά από το νησί της, για να σώσει τον εαυτό της, κουβαλώντας στην ψυχή της ένα βαρύ μυστικό και στο σώμα της τον καρπό του έρωτά της.

Δυόμισι δεκαετίες απέφευγε να πατήσει το πόδι της στον τόπο που γεννήθηκε. Ένας θάνατος όμως την ανάγκασε να οπλιστεί με θάρρος και να το πράξει. Και τότε άρχισε να ξετυλίγεται ένα μαύρο κουβάρι και να αποκαλύπτονται τα ανέντιμα σχέδια που κάποιοι είχαν καταστρώσει και υλοποιήσει καταφέρνοντας έτσι να της πάρουν ό,τι πολυτιμότερο είχε.

Τώρα πια, το παρελθόν απειλούσε πως θα ανατρέψει τις ζωές όλων.

Άραγε θα βρει δικαίωση;

Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;

Θα πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Δόμανου γεννήθηκε στα Ριζώματα Ημαθίας, ένα χωριό στα πανέμορφα Πιέρια Όρη. Κατοικεί στη Βέροια και έχει τρία παιδιά.

Πρώτη συγγραφική της απόπειρα ήταν το μυθιστόρημα "Τόσα λίγα για πολύ καιρό" από τις εκδόσεις iWrite. Δεύτερο βιβλίο της είναι το "Αγγίζοντας το αύριο" από τις εκδόσεις Πνοή.

View this gallery on Flickr