Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου παρουσίασε το νέο του βιβλίο στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με τίτλο «Συναξάρια της μικρής Πατρίδας» παρουσιάστηκε στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, την Δευτέρα 8 Απριλίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και οι Εκδόσεις Ψυχογιός.

Με το συγκεκριμένο βιβλίο ολοκληρώθηκε η σειρά «Η Τριλογία του Μακεδονικού Αγώνα» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, καθώς προηγήθηκαν τα βιβλία «Γυναίκες της μικρής Πατρίδας» και «Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας». Η σειρά-έπος για τη Μακεδονία, που τη χαρακτηρίζει η ιστορική ακρίβεια και η συνταρακτική πλοκή.

Η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Αλκμήνη Γαλανοπούλου προλόγισε την εκδήλωση λέγοντας ότι το βιβλίο στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα, με περαιτέρω επεξήγηση στο τέλος του βιβλίου. Είναι ένα βιβλίο που την άγγιξε βαθιά και το θεωρεί ‘ευαγγέλιο’.

Η κ. Γαλανοπούλου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και το οπισθόφυλλο ώστε να εισαγάγει το βιβλιόφιλο κοινό στο πνεύμα του βιβλίου. Όπως είπε, στην πλοκή γίνεται αναφορά στην περιοχή μας, όπου υπερτερούσε το Ελληνικό στοιχείο. Έπειτα αναφέρθηκε στα πρόσωπα του βιβλίου κι έκλεισε με το βιογραφικό του συγγραφέα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σειρά των βιβλίων του με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, στην τριετή έρευνά του, στα ιστορικά γεγονότα, στα πρόσωπα, επώνυμους κι ανώνυμους, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Αγώνα κ.α.

Στην ερώτηση για ποιον λόγο έγινε ο Μακεδονικός Αγώνας, είπε «ο Μακεδονικός Αγώνας δεν έγινε για να διατηρηθούν τα εδάφη, αλλά για διατηρηθεί ζωντανός ο Ελληνισμός». Ενώ συνέχισε εξηγώντας τι σημαίνει γι αυτόν η λέξη ‘Πατρίδα’.

Δείτε απόσπασμα από την παρουσίαση:

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Στην έξοδο οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν νηστίσιμα εδέσματα, προσφορά των μελών του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας.