Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Γιώργου Τροχόπουλου στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Βάντα», παρουσίασε ο Γιώργος Ξάνθιππος Τροχόπουλος, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα Sala του πολυχώρο ΕΛΙΑ, στην Βέροια.

Φίλοι, συνεργάτες και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στον χώρο της παρουσίασης για να ακούσει την συγκλονιστική ιστορία του βιβλίου, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός συμπολίτη μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ιδιοκτήτης του γνωστού εκδοτικού οίκου Super Course Γεράσιμος Καλλιγάς.

Ο κ. Καλλιγάς αναφέρθηκε στο βιογραφικό του ήρωα του βιβλίου, του Πωλ Τσορμπατζιάν, και στην γνωριμία τους, η οποία κρατάει χρόνια, ήδη από τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, τόσο στα φροντιστήρια Λέξις όσο και στις εκδόσεις Super Course. Στη συνέχεια μίλησε για την υπόθεση του βιβλίου, λέγοντας ότι το βιβλίο αναφέρεται στην πονεμένη ιστορία του Πωλ, όπου ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο την έκανε νουβέλα. Η «Βάντα» είναι η περιοχή της κατοικίας του Πωλ (κοντά στην Ραχιά). Ο αναγνώστης θα διακρίνει διαβάζοντάς το περιστατικά δικών του ανθρώπων και θα μάθει πολλά πράγματα, αφού ο συγγραφέας δίνει στοιχεία για την αρρώστια (σκλήρυνση κατά πλάκας), που δεν την καταλαβαίνει κάποιος εύκολα. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, καθώς το βιβλίο αναφέρεται και στην Γενοκτονία των Αρμενίων, Hovik Kassapian, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο ζωής, ένα πόνημα που λέει πολλά. Αναλύοντάς το από την οπτική του αναγνώστη είπε «το βιβλίο έχει ρυθμό και πραγματεύεται πολλά ζητήματα. Δεν πραγματεύεται την θλίψη αλλά την ζωή, τον αγώνα για την ζωή. Το βιβλίο έχει τέμπο και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα χωρίς να τον κουράσει. Κατά τον ίδιο ο ήρωας του βιβλίου είναι η σύζυγος του Πωλ, η Βίκυ6. Εκτός από τα ιστορικά κι επιστημονικά ζητήματα το βιβλίο πραγματεύεται ακόμη ένα ζήτημα. Τον έρωτα. Ουσιαστικά είναι ένα ερωτικό βιβλίο, που δείχνει την αγωνία και την θετική σχέση που αναπτύσσετε ανάμεσα στο ζευγάρι, που δεν θέλει να το βάλει κάτω. Εμπλέκονται πολλοί χαρακτήρες από τον περίγυρό τους. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι δυνατοί. Είναι ένα βιβλίο αγάπης, είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα. Σκληρό από τη μία, αλλά αγγίζει ευαίσθητα θέματα».

Τελειώνοντας συμπλήρωσε ότι υπάρχει η διάθεση για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αρμενική κοινότητα και προπαρουσίαση στον ραδιοφωνικό σταθμό 100,6 fm.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι είπε για το νέο του πόνημα.

Η εκδήλωση έκλεισε με λίγες σκέψεις που εξέφρασε η σύζυγος του Πωλ Τσορμπατζιάν, Βίκυ Ορταντζόγλου.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Παρευρέθηκε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας Αντώνης Μαρκούλης, ο Πρόεδρος Λαχαναγοράς (ΚΑΘ) Δημήτρης Χαμπίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του δήμου Βέροιας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είναι μια συγκλονιστική ιστορία ενός Αρμένιου πρόσφυγα του Πωλ Τσορμπατζιάν που ήρθε στην Ελλάδα από τον Λίβανο, το 1985 κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου του Λιβάνου με τους γονείς του, τον Αρμένιο πατέρα του Αρακέλ και την Ελληνίδα μητέρα του Κατερίνα. Παντρεύτηκε την Ελληνοαυστραλέζα καθηγήτρια Αγγλικών Βίκυ Ορταντζόγλου και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Αρακέλ, την Κατερίνα και την Χριστίνα. Το βιβλίο περιγράφει τις δραματικές προσπάθειες του ζευγαριού για να θεραπευτεί ο Πωλ, που καταφεύγει σε όλα τα μέσα, την συμβατική Ιατρική αλλά και άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Το βιβλίο περιγράφει επίσης την αρρώστια που λέγεται Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, και τις συνέπειες της στον ασθενή και στην οικογένεια του, ένα αυτοάνοσο νόσημα που είναι διαδεδομένο παγκόσμια και που μπορεί και αύριο να σου χτυπήσει την πόρτα. Μια νουβέλα που εκτός των άλλων αναφέρεται, μέσα απ την δραματική ιστορία ζωής του Πωλ και σε ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός του περασμένου αιώνα, τον ξεριζωμό και την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος του ΑΠΘ και γνωστός πιανίστας με εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας, μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πρόεδρος του ΣΥΦΑ Ημαθίας-Πέλλας, εκλέκτορας του ΦΣΗ.
Για την εν γένει δράση του τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.
Τον Οκτώβριο του 2013, στα πλαίσια του φαρμακευτικού Συνεδρίου PHARMA Point, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης του απένειμε τιμητική διάκριση "ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών του για την καταξίωση και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού".
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Καρακώστα και έχουν τρία παιδιά.
Ζει και εργάζεται στη Βέροια. Αρθρογραφεί στον τύπο της πόλης του και είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πολίτης Ξάνθιππος» και «Η στάμπα».