Το νέο του βιβλίο παρουσίασε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ -Το πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» παρουσίασε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Χαρά Αξούριστου, η οποία αναφέρθηκε στα βιογραφικά των ομιλητών.

Τον λόγο πήρε ο συγγραφέας λέγοντας ότι η ανάγκη του ανθρώπου για ταυτότητα η αυτογνωσία και η ενασχόληση με την τοπική ιστορία βοηθάει για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Στη Βέροια είχε γίνει το 1932 η δίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών του εμπρησμού της εβραϊκής συνοικίας της Θεσσαλονίκης.

Σε συνδυασμό με την προβολή φωτογραφιών ο κος Τρεμόπουλος μίλησε για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Εβραϊκή κοινότητα, η οποία είχε σημαίνοντα λόγο, μέχρι την πυρκαγιά του 1917 που εξορίστηκαν οι Εβραίοι.

Στην προβολή οι θεατές παρακολούθησαν σπάνια ντοκουμέντα που διανθίζουν το βιβλίο. Στιγμιότυπα από την πυρκαγιά, τα χαμόσπιτα, την μεγάλη είσοδο των προσφύγων, παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων, την συναγωγή που συγκεντρώθηκαν οι φτωχοί του συνοικισμού του Κάμπελ, το πρώην ισραηλιτικό νοσοκομείο, την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείο, την ίδρυση των ΕΕΕ (Εθνική Ένωσις Ελλάς), τους πρωτεργάτες κ.α.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Φιλόλογος Χρήστος Σκούπρας, ο οποίος μίλησε για την οργάνωση ΕΕΕ η οποία είχε παράρτημα και στην Βέροια. Ποιος ήταν ο ρόλος της, ποιοι την απάρτιζαν και πως λειτούργησε, ποιος ήταν ο αντίκτυπος της δίκης στην Βέροια, πως αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν οι Εβραίοι, ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά του μεσοπολέμου με την εποχή μας ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν. Επιπλέον ο κος Σκούπρας αναφέρθηκε σε μαρτυρίες που διασώθηκαν.

Στο τέλος μίλησε ο Δικηγόρος -Συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων χρόνων. «Η περίοδος που αναφέρεται, η γέννεση και δράση της οργάνωσης ΕΕΕ, η καταστροφή του Κάμπελ κ.α. και η ομοιότητα με την σημερινή εποχή. Τα ΕΕΕ δεν είναι κάτι περισσότερο από την Χρυσή Αυγή», είπε μεταξύ άλλων ο κος Λιόλιος.

Δυο λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ - του πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» είναι μια έρευνα 440 σελίδων (24×17), με αδημοσίευτο υλικό και φωτογραφίες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Κέντρου «Αντιγόνη». Αναφέρεται σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της προπολεμικής Θεσσαλονίκης, που ερευνήθηκε με πληρότητα, ώστε να συμπληρωθούν σημαντικές σελίδες της ιστορίας της πόλης.

Η «Εθνική Ένωσις ‘Ελλάς’» (ΕΕΕ ή 3Ε) δεν υπήρξε μια απλή οργάνωση. Η εμφάνισή της το 1927 στη Θεσσαλονίκη και η ανάπτυξή της είναι αντίστοιχη των εξελίξεων στην Ελλάδα -και στην Ευρώπη- κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Με προσφυγικές ρίζες και πολιτικές διασυνδέσεις, η ΕΕΕ θα αναδειχθεί μετά το 1929 σε σημαντική εθνικιστική, αντισημιτική και αντικομουνιστική οργάνωση, συσπειρώνοντας χιλιάδες μέλη και δημιουργώντας δεκάδες παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και δορυφορικές ή συνεργαζόμενες οργανώσεις.

Κορυφαία στιγμή της αντισημιτικής και φασίζουσας δράσης της αποτελεί το πογκρόμ στο Κάμπελ αλλά και στους άλλους εβραϊκούς συνοικισμούς της πόλης τον Ιούνιο του 1931. Οι επιθέσεις, οι εμπρησμοί, οι νεκροί, οι τραυματίες και ο ξεριζωμός των φτωχών εβραίων, γεγονότα που απωθήθηκαν στο συλλογικό ασυνείδητο, είχαν ανάγκη από λεπτομερή καταγραφή, όπως και η στάση του Τύπου, των πολιτικών, των κομμάτων, της Δικαιοσύνης κτλ.

Η ακριβής καταγραφή των γεγονότων, της ρητορικής, των διασυνδέσεων και των δράσεων της ΕΕΕ και των συμμαχικών της οργανώσεων, στηρίζεται σε πολύχρονη και εκτενή έρευνα και μελέτη και συγκεντρώνει πολύτιμο αδημοσίευτο υλικό και φωτογραφίες. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα είναι και τα πρακτικά της απαλλακτικής δίκης των εμπρηστών του Κάμπελ και των ηθικών αυτουργών, τα οποία παρουσιάζονται ενδελεχώς. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, συγγραφέας, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Ως ευρωβουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (2009-12), νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998-2016), ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002- 2016). Έχει οικολογική και ανθρωπιστική δράση από το 1975, με ενεργό εμπλοκή στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής - Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κ.α. Έχει συμβάλλει σε σημαντικούς αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, και της ποιότητας ζωής. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων, των βιβλίων «Η ιπτάμενη Ιστορία της Θεσσαλονίκης» και «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ - το πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» και αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας.