Το βιβλίο της Ελένης Πατίδου παρουσίασε ο «Έρασμος» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο της Ελένης Γ. Πατίδου με τίτλο «Οι ιστορίες μου οι μοίρες μου» - Ένα ταξίδι αυτογνωσίας παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» και τις εκδόσεις «ΑΝΑΤΥΠΟ», την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΕΡΑΣΜΟΣ» Όλγα Σαββίδου, η οποία μίλησε για το έργο του Συλλόγου, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και συντόνισε την εκδήλωση.

Η κ. Σαββίδου είπε «το βιβλίο δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι ευλογία για τον σύλλογο να έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο άθικτο, ελεύθερο, συναισθηματικό, ακάματο υπερασπιστή της ατομικής ελευθερίας και του δικαίου… όπως είναι η Ελένη Πατίδου. Η θέση της συγγραφέως ελεύθερη από επιδράσεις από το κοινωνικοοικονομικό κατεστημένο της περιόδου που διαδραματίζονται οι ιστορίες της και αδέσμευτη από το σημερινό πολιτικοοικονομικό σύστημα στο βιβλίο της «Οι ιστορίες μου οι μοίρες μου». Ιστορίες με καθημερινούς ανθρώπους που βίωσαν τον περιορισμό της ελευθερίας, την εγκατάλειψη, την απαξίωση, την μοναξιά, την κακοποίηση, την αγνωμοσύνη, αλλά αξιώθηκαν να γνωρίσουν την θαλπωρή και να γευτούν τα δώρα μιας αστείρευτης αγάπης σε μια οικογένεια, την οικογένεια της συγγραφέως… Το βιβλίο αγκαλιάζει τον εσωτερικό κόσμο του αναγνώστη, εμπνέει συναισθήματα κι ενεργοποιεί τον μηχανισμό ευαισθητοποίησής του. Το βιβλίο είναι καρπός της ενδοσκόπησης της συγγραφέως. Είναι ευδιάβαστο, ευεξήγητο και οδηγεί τον νου στην μοίρα, τροφοδοτεί τις μνήμες, δυναμώνει την αγάπη στη νίκη του θανάτου και γεννάει την ελπίδα μιας νέας κοινωνικής προοπτικής».

Η εκδήλωση ξεκίνησε μουσικά από την ερμηνεύτρια Χριστίνα Σαμαρά, ενώ στο πιάνο συνόδευε η Σοφία Καλπούρτζη. Ακούστηκαν τα τραγούδια ‘Αδύνατον να κοιμηθώ’, ‘Μη μου παραπονιέσαι’ και ‘Ψάξε στο όνειρό μας’.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Φιλόλογος Τριάδα Εμμανουηλίδου, η οποία μίλησε για τη φιλία της με την συγγραφέα, ενώ συνέχισε με την λογοτεχνική ανάλυση του βιβλίου.

«Το βιβλίο περιλαμβάνει 11 ιστορίες που ο λόγος ρέει τόσο φυσικά κι αβίαστα, κυλάει σαν νερό… Λιτό γράψιμο και πύκνωση του λόγου... Σύντομες ιστορίες που προσφέρουν μεγάλη ένταση σε μικρή έκταση... Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι τα μέλη της οικογένειάς της… Την ταιριαστεί εικονογράφηση επιμελήθηκε με πίνακες και σκίτσα ο σύντροφός της, όπου τα απέδωσε με ξεχωριστή ευαισθησία..», είπε μεταξύ άλλων.

Η Ηθοποιός Στέλλα Σμουλιώτη αφηγήθηκε ένα κεφάλαιο του βιβλίου, και συγκίνησε τους θεατές.

Στο τέλος μίλησε η συγγραφέας Ελένη Πατίδου. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι ανέφερε:

Κλείνοντας η συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες, σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα απόλαυσαν τα εκλεκτά εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του συλλόγου, υπό τη συνοδεία μουσικής.

Από το οπισθόφυλλο

Ναι υπάρχουν οι Μοίρες! Άλλες είναι αγέρωχες, όμορφες, με πλούσια μακριά μαλλιά, αστραφτερό χαμόγελο και ζεστό βλέμμα. Κι άλλες είναι ρακένδυτες, μοχθηρές, ξεμαλλιασμένες, χωρίς δόντια. Άλλοτε τις συναντούμε στην πορεία της ζωής μας κι άλλοτε μας περιμένουν την ώρα που θα γεννηθούμε να γαντζωθούν στους ώμους μας, ώστε να σερνόμαστε από το βάρος τους, ή να μας πιάσουν από το χέρι και να μας πουν «προχώρα εγώ είμαι εδώ».
“Οι Ιστορίες μου οι μοίρες μου” είναι ένα πεζογράφημα που δίνεται με βιωματικό λόγο σε έντεκα αυτοτελή αφηγήματα.
Μεμονωμένες, οι αυτοτελείς ιστορίες, έχουν την ικανότητα να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο παζλ από σύμβολα και αφετηρίες ζωής.
Οι ιστορίες είναι απλές στιγμές της καθημερινής ζωής της ηρωίδας που από μέσα τους αναβλύζει ένας θεωρητικός και προσωπικός υπαινιγμός.
Η αρχική υπόθεση της συγγραφέως είναι ότι υπάρχουν οι μοίρες της ζωής. Οι μοίρες αυτές, που συμβάλλουν τόσο πολύ στη δόμηση της προσωπικότητας μας, είναι οι ιστορίες ζωής τις οποίες κληρονομούμε ή βιώνουμε.
Στόχος της συγγραφέως είναι να παρακινήσει τον αναγνώστη να ανακαλύψει τις δικές του μοίρες.
“Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σου και θα το ονομάζεις μοίρα”
Καρλ Γιουνγκ

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Πατίδου του Γεωργίου και της Αικατερίνης, γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαοκτώ της χρόνια στο Αιγίνιο Πιερίας. Τελείωσε τη Νοσηλευτική στο ΤΕΙ της Λάρισας εξειδικεύτηκε στις μεταγγίσεις αίματος και εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας για δεκατρία χρόνια. Ταυτόχρονα σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έχοντας δύο κατευθύνσεις στη Σχολική-Εξελικτική και στην Κοινωνική-Κλινική Ψυχολογία. Έκανε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας “Διοίκηση υπηρεσιών Υγείας”. Μέχρι τη συγγραφή του έργου εργάζεται ως Ψυχολόγος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ζει ως μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη της. Το βιβλίο “Οι Ιστορίες μου οι Μοίρες μου” είναι το δεύτερο συγγραφικό της έργο, μετά τη συγγραφή του εκπαιδευτικού έργου “Η Τσάντα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης”, αυτοέκδοση, 2008. Κείμενα, άρθρα και έρευνές της είναι δημοσιευμένα ηλεκτρονικά ή έντυπα σε περιοδικά κι εφημερίδες

Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων «ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΜΟΥ»