970x250 symptoms

Το νέο της μυθιστόρημα παρουσίασε η Φιλομήλα Λαπατά στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου με τίτλο «Οι κόρες της Ελλάδας 2, ο Διχασμός», βρέθηκε στην Βέροια η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά.

Η παρουσίαση που διοργανώθηκε από την Νέα Λέσχη Ανάγνωσης Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο ΕΚΤΟΣ ΧΑΡΤΗ – Art Gallery, Books & Coffee.

Το μυθιστόρημα «Ο Διχασμός» είναι το 8ο βιβλίο της συγγραφέως κι αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου της με τίτλο «Οι κόρες της Ελλάδας 1, η Επιστροφή».

Ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος προλόγισε λέγοντας ότι ο Διχασμός δεν είναι μόνο ένα ιστορικό μυθιστόρημα, είναι κυρίως ένα πολιτικό μυθιστόρημα. Διότι αναδεικνύει την χρόνια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, πολιτικής, οικονομίας. Το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του είναι ένα κράτος εξαρτώμενο, πολιτικά και κυρίως οικονομικά. Ο Διχασμός είναι μία χρόνια αναπηρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, μέχρι και σήμερα. Τον Διχασμό τον αναγνωρίζουμε σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Διχασμός ιδεολογικός, ποδοσφαιρικός, θρησκευτικός, σε σχέση με τον άλλον, τον διαφορετικό είτε είναι πρόσφυγες είτε κάτι άλλο.

Το βιβλίο αναφέρεται στα 35 χρόνια της πρώτης νιότης του ελληνικού κράτους, από το 1840 έως το 1875. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εμπλέκει την μυθοπλασία με αληθινά πρόσωπα και με την ίδια την ιστορία του ελληνικού κράτους. Η συγγραφέας κάνει ένα focus στην ιστορία των Αθηνών, εμπλέκει πρόσωπα και πράγματα, κυρίως μικροιστορίες γυναικών. Στα μυθιστορήματα της συγγραφέως η Γυναίκα είναι διάφανη σαν το νερό, ενώ ο Άνδρας υποσκιάζεται, δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο.

Το μυθιστόρημα είναι πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο, με ιστορικό υπόβαθρο (απαιτήθηκε μεγάλη έρευνα από τη συγγραφέα) που περίτεχνα χρησιμοποίησε η συγγραφέας. Αναφέρεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων μέσα στο πλαίσιο της μετεπαναστατικής Ελλάδας.

Το μυθιστόρημα είναι μία ωραιότατη νωπογραφία της Αθήνας στο μέσο του 19ου αιώνα. Μεταφέρει την ατμόσφαιρα της εποχής, την καθημερινή διαβίωση των ανθρώπων σε μία πόλη άσιμη όπως ήταν τότε η Αθήνα, αλλά ακριβώς ίδια με σήμερα, όσον αφορά την νοοτροπία.

Η συγγραφέας συνθέτει την μυθιστορηματική πλοκή, χρησιμοποιώντας γοητευτικές, συναρπαστικές λεπτομέρειες, όπως είναι γεωγραφικά στοιχεία, τοπωνύμια, ονόματα οδών, την ιδιορρυθμία εκείνης της εποχής. Απαγορευμένοι έρωτες, πόλεμοι πραγματικοί και υπαρξιακοί με φόντο το ιστορικό υπόβαθρο, πλουτίζουν την πλοκή του βιβλίου. Όλη αυτή η πλοκή διανθίζεται με την αφηγηματική δεινότητα της συγγραφέως, η οποία έχει μία ρέουσα, αβίαστη γραφή, άλλοτε λυρική, άλλοτε νατουραλιστική, ωστόσο με πολλά στοιχεία νουάρ.

Στη συνέχεια ο κ. Λιόλιος διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Έπειτα η συγγραφέας πήρε τον λόγο λέγοντας γιατί γράφει ιστορικά βιβλία, ενώ στη συνέχεια μέσα από φωτογραφική προβολή μας ταξίδεψε στην παλιά Αθήνα, ξεδιπλώνοντας την ιστορία του βιβλίου.

Στο τέλος η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Υπάρχουν κάτι στιγμές έσχατες, που αλλάζουν τη ζωή. Όχι μόνο τη δική σου, αλλά και όσων βρίσκονται γύρω σου. Και υπαίτιος είσαι εσύ. Κατόπιν, τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο.

Η κρίση που ξεσπά στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας του 1843 και συνεχίζεται στα επόμενα χρόνια εισβάλλει και στην προσωπική ζωή μιας σπουδαίας οικογένειας της μετεπαναστατικής Αθήνας, με αποτέλεσμα η απόγονος Ελισάβετ Δούκα, φιγούρα ακριβοθώρητη, διάφανη όπως το υγρό στοιχείο, που είχε τη δύναμη με την αφτιασίδωτη ποιότητά της να βγάζει τους Αθηναίους από την καθημερινότητα, διχασμένη ερωτικά, να υποπέσει σε ένα μεγάλο «λάθος» το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα και με τραγικές συνέπειες τη ζωή πολλών προσώπων...

Η Φιλομήλα Λαπατά, με πρόθεση κοινωνικής ακτινοσκόπησης και με επιμέρους ήρωες που έχουν λόγο, αναπαριστά μια γκραβούρα της Αθήνας του 1840-1875 σε ένα αυτοτελές, πολυπρόσωπο, απολαυστικό και απρόβλεπτο μυθιστόρημα πάνω στον διχασμό: εσωτερικό, πολιτικό, ερωτικό. Υπαρξιακοί προβληματισμοί, ηθικά διλήμματα και η αιώνια πάλη του Καλού με το Κακό γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, της πατρίδας και της οικογένειας. Επιμέρους γεγονότα που δένουν με την κεντρική ιστορία, ευρηματική πλοκή και φαντασμαγορικοί χαρακτήρες, ελαττωματικοί καλοί και χαρισματικοί κακοί συνθέτουν το δεύτερο μυθιστόρημα της ιστορικής τριλογίας ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει, όμως, μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά, και αυτός ο προβληματισμός της αποτυπώνεται στα βιβλία της. Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ είναι το όγδοο μυθιστόρημά της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας.