Συνεχίζεται τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας

Συνεχίζεται και τον μήνα Αύγουστο και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Το θέμα της εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!

Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018

Εργαστήρια για παιδιά

Εγγραφές από Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Δευτέρα 6 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Περασμένα δεδομένα : Η Κωνσταντινούπολη το 17ο αι.». Οι ιστορικές πηγές μας δίνουν τα δεδομένα των τροφίμων που χρειαζόταν η μεγαλούπολη του 17ου αιώνα για να συντηρηθεί και εμείς μέσα από αυτά την ανασυνθέτουμε με όλους τους λαούς της, τα περίλαμπρα κτήριά της και τους ναούς της. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 8 Αυγούστου, 10.00-11.30 το πρωί
«Ζωγραφισμένα δεδομένα : Η ζωγραφική του Oliver Jeffers». Ένας τρόπος να ζωγραφίζεις και ταυτόχρονα να δίνεις στοιχεία για το βάθος της θάλασσας, το ύψος του βουνού, το ύψος ενός δέντρου, τη θερμοκρασία της ημέρας. Με την Μάγδα Πένσου και με συνοδεία κιθάρας από τον μουσικό Πέτρο Ρίστα. Για παιδιά 7-9 ετών. Με προεγγραφή. Στην αυλή της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 9 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Αγαπημένα δεδομένα για μένα : Τα ρούχα μου». Τα παιδιά φτιάχνουν ιστορίες για τα αγαπημένα τους ρούχα και αναγνωρίζουν τους ήρωες από τα ρούχα που φορούν. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 10 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Αριθμημένα δεδομένα : Το άπειρο». Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 23 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Ιστορημένα δεδομένα : Ποίηση με δεδομένα». Γίνεται να φτιάξεις ένα ποίημα αξιοποιώντας μια λίστα δεδομένων που έχεις καταγράψει; Στη βιβλιοθήκη πειραματιζόμαστε με ποιήματα που μοιάζουν με λίστες. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 27 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Τα δεδομένα της Ευρώπης : Το ευρωβαρόμετρο». Μαθαίνουμε να διαβάζουμε και να κατανοούμε τις στατιστικές μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους. Πώς ζούνε οι νέοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης; Ποιοι είναι οι πιο χαρούμενοι, οι πιο προβληματισμένοι; Πώς διασκεδάζουν; Πώς ενημερώνονται; Με την Έλενα Αντωνιάδου. Για παιδιά 8-14 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 28 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Τα “πειραγμένα” και τα “κλεμμένα” δεδομένα». Στις μέρες μας όλοι παράγουμε δεδομένα. Είμαστε εργοστάσια παραγωγής δεδομένων που υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας να ελεγχθούν, να αλλοιωθούν και να γίνουν εργαλείο για την επίτευξη διάφορων στόχων, διάφορων ομάδων. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Η βιβλιοθήκη είναι το σωστό μέρος γι’ αυτό. Με την Έλενα Αντωνιάδου. Για παιδιά 10-14 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 30 Αυγούστου, 10.00-11.30 το πρωί
«Φυσικά δεδομένα : Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο». Πάνω στο χάρτη σημειώνουμε τόπους που συλλέγουν το μέλι με διάφορους τρόπους, τόπους που οι μέλισσες κινδυνεύουν, χώρες που κινητοποιούνται για να σώσουν τις μέλισσες από την εξαφάνιση. Με τον μελισσοκόμο Ξενοφών Σαραφίδη και τον σεφ Γιώργο Μεταξά. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 31 Αυγούστου, 10.00-11.00 το πρωί
«Περασμένα δεδομένα : Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία». Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής στο παρελθόν και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας; Με την Μελίνα Τσιβαλίδου. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, 10.00-11.30 το πρωί
«Μελωμένα δεδομένα : Τα πάντα με μέλι». Το αφιέρωμα στις μέλισσες και τα δεδομένα τους τελειώνει με την παρασκευή γλυκών με μέλι για να γλυκαθούμε εμείς και οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μας. Με τον σεφ Γιώργο Μεταξά. Για παιδιά 7-14 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τα παιδιά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε δύο εργαστήρια.

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές
δραστηριότητες είναι περιορισμένος.