Εικόνες μιας άλλης Βέροιας στο συλλογικό έργο "Στείλε μου γράμμα" - Παρουσιάστηκε στο Σταρ την Δευτέρα (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο "Στείλε μου γράμμα" των Παντελή Γουλάρα, Μαρίας Κορτέση, Ελένης Δημητριάδου, Ανατολής Μελίδου, Γιώργου Παληγεώργου, Έλσας Ξανθοπούλου, Άρτεμης Καλογήρου και Νίκου Θεοδωράκη παρουσιάστηκε την Δευτέρα το βράδυ στην Βέροια, στον Κινηματογράφο Σταρ. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει 25 ιστορίες από το ιστολόγιο "Στείλε μου γράμμα... Send me a letter..." (sendmealetter007.blogspot.com). Είναι ιστορίες μιας άλλης εποχής, από την παιδική - εφηβική ηλικία των συγγραφέων.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Στέργιος Ζυγουλιάνος, διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας και της σελίδας «Παλιές φωτογραφίες της Βέροιας», Θανάσης Δέλλας, συγγραφέας, πρώην τραπεζικός υπάλληλος και από τους συγγραφείς οι Ελένη Δημητριάδου, Άρτεμις Καλογήρου, Ανατολή Μελίδου και φυσικά ο Παντελής Γουλάρας (δείτε στο βίντεο την παρουσίαση). Τον συντονισμό έκανε ο Τάσος Χρυσοστομίδης.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παντελής Γουλάρας, αποφασίζει, σε μεγάλη ηλικία, να μεταναστεύσει από την αγαπημένη του πόλη, τη Βέροια, σε χώρα του εξωτερικού. Νιώθει την ανάγκη να αποχαιρετήσει την πόλη και τη γειτονιά που μεγάλωσε και φωτογραφίζει δρόμους, στενά σοκάκια της γειτονιάς του, το πατρικό του σπίτι, το σχολείο του, τις εκκλησιές. Μέσω Facebook έρχεται σε επαφή με τον Στέργιο Ζυγουλιάνο και συμμετέχει στην ομάδα με παλιές φωτογραφίες της πόλης. Στην ίδια ομάδα δημοσιεύονται και μικρές ιστορίες μιας άλλης εποχής και γεννιέται και το ιστολόγιο "Στείλε μου γράμμα... Send me a letter..." για να φιλοξενήσει μια σειρά από ιστορίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο βιβλίο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, ο Στέργιος Ζυγουλιάνος μίλησε για την δημιουργία της ομάδας στο Facebook με τις φωτογραφίες και το πώς ήρθε σε επαφή με τον Παντελή Γουλάρα και ξεκίνησε η δημοσίευση υλικού.

Ο Θανάσης Δέλλας σημείωσε ότι οι συγγραφείς του βιβλίου είναι οι κεντρικοί ήρωες των ιστοριών, αφηγούνται τις ιστορίες τους και παρουσιάζουν με τρυφερή ματιά το πώς ήταν η πόλη που έζησαν. "Είναι ένας ύμνος για την γειτονιά που αγάπησαν" σχολίασε ο κ. Δέλλας. 

Η Ελένη Δημητριάδου, μια από τις συγγραφείς, είπε ότι στην Βέροια πέρασε τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής της και είναι γι αυτήν μια πατρίδα που νοσταλγεί. Εξομολογήθηκε στο κοινό ότι ξεκίνησε να κρατά σημειώσεις για την παιδική της ηλικία στην αναμονή των αεροδρομίων και η φωτογραφική ομάδα και το ιστολόγιο του κ. Γουλάρα της έδωσαν το κίνητρο για να αρχίσει να γράφει.

Η Άρτεμις Καλογήρου, που συμμετέχει στο έργο, είδε στο διαδίκτυο αναρτήσεις των συμμαθητών της και οι νοσταλγικές στιγμές που παρουσίαζαν την οδήγησαν στο γράψιμο για την παιδική της ηλικία. 

Η Ανατολή Μελίδου, που συμμετέχει στο έργο, διάβασε μια ιστορία στο κοινό και περιέγραψε την διαδρομή Βέροια - Κοζάνη που έκανε έφηβη. "Βάλαμε ένα κομματάκι της ζωής μας σε αυτό το βιβλίο" σχολίασε. 

Τέλος, ο Παντελής Γουλάρας, μίλησε για την ανατροπή που έφερε στην ζωή του η συνταξιοδότηση και η μετανάστευση στο Δουβλίνο, το πώς ήρθε σε επαφή με τον Στέργιο Ζυγουλιάνο και έγινε μέλος της φωτογραφικής ομάδας στο facebook, πως γεννήθηκε το ιστολόγιο "Στείλε μου γράμμα".

{jlex}flickr:72157692339108190{/jlex}