970x250 symptoms

Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός παρουσίασε στην Βέροια τις "Λίγες και μία νύχτες" (φωτογραφίες)

Για το νέο του βιβλίο, "Λίγες και μία νύχτες" μίλησε στο κοινό της Βέροιας ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, το Σάββατο (στο Εκκοκιστήριο Ιδεών η παρουσίαση). Οι "Λίγες και μία νύχτες" είναι μια βουτιά στην ιστορία του 20ου αιώνα και μέσα από ένα πραγματικό γεγονός, την εξορία του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την δική του ιστορία και ζωντανεύει φανταστικούς ήρωες οι οποίοι πορεύονται σε ένα περιβάλλον με μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Ο Ισίδωρος Ζουργός εξήγησε στο κοινό πώς παρακολουθώντας μια συναυλία στην Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη, στην δύση του καλοκαιριού, γεννήθηκε η ιδέα για το νέο του βιβλίο και εκμυστηρεύτηκε στο πώς έπλασε τους ήρωες που κινούνται γύρω από τον έκπτωτο σουλτάνο (δείτε στο βίντεο τι είπε ο Ισίδωρος Ζουργός).

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο Δημήτρης Πυρινός, Εκπαιδευτικός Δρ Ιστορίας και ο Αλέξανδρος Κόγκας, Φιλόλογος. Ο κ. Πυρινός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου, σημείωσε ότι οι "Λίγες και μία νύχτες" είναι καλό λογοτεχνικά και σωστό ιστορικά έργο που περνά μηνύματα. 

Ο Αλέξανδρος Κόγκας υπογράμμισε ότι το νέο βιβλίο είναι καλοδουλεμένο και απολαυστικό ανάγνωσμα που θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες. Επίσης μίλησε για το βιβλίο και την πορεία του ήρωα ενώ χαρακτήρισε τον συγγραφέα φαινόμενο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την άνοιξη του 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγηθεί για μερικές νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει... 

Εβδομήντα χρόνια μετά θα υπάρχει ακόμη μία νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα, άλλωστε στον 20ό αιώνα συχνά αργούσε να ξημερώσει.
Το Λίγες και μία νύχτες, παίρνοντας αφορμή από την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, είναι ένα μυθιστόρημα για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.

Το Λίγες και μία νύχτες εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη.

Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964, όπου ζει και εργάζεται ως δάσκαλος.

Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (Νέα Σύνορα – Α.Α Λιβάνη, 1995• νέα, αναθεωρηµένη έκδοση Εκδ. Πατάκη, 2008), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (Εκδ. Πατάκη, 2000• νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Εκδ. Πατάκη, 2002), Στη σκιά της πεταλούδας (Εκδ. Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (Εκδ. Πατάκη, 2008), Ανεµώλια (Εκδ. Πατάκη, 2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (Εκδ. Πατάκη, 2014 - Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της µεγάλου µήκους ταινίας Όχθες, που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015.