Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο “Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία” των Μαρίας Ευθυμίου, Μάκη Προβατά (φωτογραφίες)

Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, ο Σύλλογος Φιλολόγων Ημαθίας και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν το βιβλίο της Μαρίας Ευθυμίου και του Μάκη Προβατά “Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία”. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ιστορικό περιεχόμενο και έχει τον χαρακτήρα συνέντευξης εμπλουτισμένης με κομμάτια ιστορίας που αφορούν τις ερωτήσεις.

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου και οι συγγραφείς, Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και Μάκης Προβατάς Δημοσιογράφος. Τους δυο συγγραφείς προλόγισε ο Γιάννης Ναζλίδης ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο ως "δώρο στον κάθε εραστή της ιστορίας".

Ο κ. Προβατάς έπλεξε το εγκώμιο της κ. Ευθυμίου λέγοντας ότι διακρίνεται για την πολύ καλή γνώση ιστορίας και για την μεταδοτικότητα που έχει και πρόσθεσε ότι οι ερωτήσεις που της έγιναν για τις ανάγκες του βιβλίου απαντήθηκαν χωρίς προετοιμασία.

Η κ. Ευθυμίου από την πλευρά της, καθήλωσε το κοινό, στην μια ώρα περίπου της ομιλίας. Στην αρχή εξήγησε πώς πείσθηκε από τον κ. Προβατά να προχωρήσουν σε αυτή την έκδοση. Για το βιβλίο είπε, ότι ανάμεσα στις ερωτήσεις, έχουν μπει και ιστορικά αποσπάσματα ενώ αντί για υποσημειώσεις στις απαντήσεις της, επέλεξε να βάλει ποίηση.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο καταγραφής της ιστορίας, μίλησε για τις αλλαγές που έφερε στην ζωή του ανθρώπου η γεωργική επανάσταση και στάθηκε στην σημερινή εκτόξευση του πληθυσμού της γης.

Για την Ελλάδα είπε ότι έχει τον πιο πολιτικοποιημένο λαό και ως χώρα δοκίμασε όλα τα πολιτεύματα. Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε απαισιόδοξη για το μέλλον της χώρας. "Πάμε προς την καταστροφή με ηδονή. Όλο το σύστημα είναι σάπιο εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αλλάξουμε, ο καθένας μας" υπογράμμισε και θύμισε ότι είμαστε μια χώρα που πολλοί πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν. Για την εκπαίδευση στην χώρα είπε: "Λιανίσαμε τα παιδιά με ανούσιους τρόπους εκπαίδευσης".

Σε άλλα σημεία της ομιλίας της, είπε ότι τους τελευταίους δυο αιώνες έχει επικρατήσει ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός και συγκεκριμένα κυριάρχησαν οι Αγγλοσάξωνες. "Είμαστε υποταγμένοι στην πολιστική κουλτούρα του ισχυρού" είπε κι έφερε ως παραδείγματα ένδυσης, διατροφικών συνηθειών, δημοφιλών σπορ. Είπε ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης, ο αγγλοσαξωνικός πολιτισμός επηρεάζει μεγαλύτερες μάζες, συγκριτικά με κυρίαρχους πολιτισμούς της αρχαιότητας και πρόσθεσε: "Τίποτα όμως δεν είναι αιώνιο. Όλα κάνουν τον κύκλο τους".

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. O Θουκυδίδης έχει πει πως «Η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ταυτόχρονα η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου. Και που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον. Να ορίζουν και να κατανοούν, δηλαδή, τη μικρή τους ζωή.

Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Οι διαδρομές αναπόφευκτα εμπλέκονται με την προσωπική ιστορία της Μαρίας Ευθυμίου, τις μνήμες ζωής και τις δυνάμεις που την οδήγησαν, με τόσο πάθος και πίστη, στη μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας. Μιας επιστήμης που συνδέεται με τη μνήμη και τον χρόνο – τους ακούραστους συντρόφους του ατομικού και ομαδικού ταξιδιού όλων μας. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα... Μόνο λίγα χιλιόμετρα...

{jlex}flickr:72157666598001477{/jlex}