970x250 symptoms

Βιβλίο αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο «Ο δικός μας Παΐσιος» των Κώστα Παππά και Αντώνη Μακατούνη παρουσιάστηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, σε μία εκδήλωση αφιέρωμα στον Άγιο, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ημαθίας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, οι εκδόσεις Πορφύρα και η Βιβλιοθήκη.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Παππάς, ο οποίος μίλησε για την επιλογή του θέματος του βιβλίου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δικηγόρος Χρήστος Αποστολίδης, ο οποίος  μίλησε για τον γέροντα, το βιβλίο και τους συγγραφείς.

Έκτακτη παρέμβαση έκανε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Σαββίδης, ο οποίος συνδέεται με τα πνευματικά παιδιά του γέροντα Παισίου και μίλησε για την γνωριμία του με αυτόν. «Να αγωνιζόμαστε με φιλότιμο στον δρόμο του Θεού», είπε κλείνοντας λέγοντας τα λόγια του γέροντα.

Κλείνοντας μίλησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αντώνης Μακατούνης, ο οποίος είπε ότι μέσα από το βιβλίο θέλουμε να παρουσιάσουμε τον καθημερινό γέροντα Παϊσιο, όπως αυτός εμφανίστηκε στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων.

Στο σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε τι είπαν οι ομιλητές:

 

Στο βιβλίο μιλούν επτά προσωπικότητες για τη σχέση τους με τον Άγιο. Με έργα του αγιογράφου Κωνσταντίνου Ξενόπουλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι Άγιοι και οι Αγίες της Εκκλησίας μας δεν είναι «μεταφυσικά όντα». Υπήρξαν άνθρωποι, άντρες και γυναίκες που με την αγιότητα του βίου τους ενέπνευσαν όσο ζούσαν τα πνευματικά τους παιδιά και τους άλλους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά τους. Μια τέτοια μορφή είναι και ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Στο παρόν βιβλίο άνθρωποι που τον γνώρισαν στην καθημερινότητά του μιλούν για συγκεκριμένα στιγμιότυπα της ζωής του, στα οποία η Θεία Χάρη ήταν πάντοτε παρούσα, σε ένα αστείο, ένα «πείραγμα», μία συζήτηση, ακόμη και στη δύσκολη ώρα του πόνου. Μέσα από μία δημοσιογραφική έρευνα, που κράτησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, έγινε προσπάθεια να αποδοθούν πτυχές της προσωπικότητας του Αγίου και να καταγραφούν άγνωστα περιστατικά για τον γέροντα που άφησε ανεξίτηλα χαραγμένο το εγκόσμιο «πέρασμά» του στη μνήμη και στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων. Συμμετέχουν οι: • Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος• Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ • π. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος • π. Νεκτάριος Κιούλος • Γεώργιος Μπλάτζας • Γεώργιος Αρβανίτης• Κωνσταντίνος Ξενόπουλος «Δεν μπορούν να μας συμφιλιώσουν με τον Θεό τόσο οι σωματικοί αγώνες και οι κόποι,όσο η συμπάθεια της ψυχής και η φιλανθρωπία και η προς τον πλησίον αγάπη». «Εάν θέλεις να “πιάσεις” τον Θεό, για να σε ακούσει, όταν προσευχηθείς, γύρισε το κουμπί στην ταπείνωση, γιατί σ’ αυτήν τη συχνότητα εργάζεται ο Θεός». «Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες.Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα,γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται». «Όσο ζει ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να δίνει πνευματικές εξετάσεις. Μετεξεταστέος δεν υπάρχει. Ας αγωνιστούμε να πιάσουμε έστω την πνευματική βάση για να περάσουμε στον παράδεισο».