Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του υποστράτηγου ε.α Γιώργου Χατζηθεοφάνου ""Εθνική Στρατηγική - Πρόταση νια ένα νέο θεσμικό πλαίσιο"

Οι Εκδόσεις «Ι. ΣΙΔΕΡΗ», το Παράρτημα Ημαθίας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΕΙΟ παρουσίασαν στην Βέροια το βιβλίο του Γιώργου Η. Χατζηθεοφάνους "Εθνική Στρατηγική - Πρόταση νια ένα νέο θεσμικό πλαίσιο".

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζήσης Χ. Πατσίκας ενώ για το βιβλίο μίλησαν:

  • Κωνσταντίνος Β. Κωνσταντάρας, Αναστράτηνος ε.α. πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος
  • Γιώργος Καρατάσιος, π. Περιφερειακός Δντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας-Μαθηματικός
  • Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α., συγγραφέας.

Μιλώντας για το βιβλίο ο συγγραφέας σημείωσε ότι επέλεξε να μην είναι μεγάλο το έργο του γιατί ο κόσμος δεν διαβάζει μεγάλα βιβλία και για να είναι φθηνό για να διαβαστεί από πολλούς. Ο κ. Χατζηθεοφάνους, μιλώντας για το πρώτο μέρος του βιβλίου του, τόνισε ότι δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα εθνική στρατηγική, ούτε έχει εκπονηθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ο συγγραφέας τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται δομικές αλλαγές για ξεπεράσει την κρίση. Επίσης είπε ότι η εθνική στρατηγική δεν λύνει όλα τα προβλήματα αλλά βάζει το πλαίσιο και επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Μιλώντας για το δεύτερο μέρος του βιβλίου του, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, υπογράμμισε ότι η διαπίστωση είναι ότι η Ελλάδα έχει χάσει την δυνατότητα αποτροπής και τόνισε: «Πρέπει να φροντίσεις την αποτροπή αν δεν θέλεις να πας σε πόλεμο». Μιλώντας για την Τουρκία, είπε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι βραχονησίδες ή τα νησιά του Αιγαίου αλλά είναι το μέσο για να διεκδικήσει ένα χαράτσι από τους υδρογονάνθρακες. Σημείωσε ακόμη, ότι δεν βλέπει θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους ενώ κλείνοντας είπε ότι αν δεν αλλάξουμε θα συνεχίσουμε να θρηνούμε χαμένες πατρίδες και νεκρούς ήρωες (δείτε στο παρακάτω βίντεο την τοποθέτησή του).

Ο Κωνσταντίνος Β. Κωνσταντάρας στην τοποθέτησή του ανέδειξε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην χώρα μας και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου υπεράσπισης των συμφερόντων μας. Για το βιβλίο είπε ότι απηχεί την κοινή λογική και προβάλει τα αυτονόητα.

Ο Παντελής Σαββίδης υπογράμμισε ότι παρά τα δεινά που βρήκαν την χώρα, το πολιτικό σύστημα δεν σκέφτεται ορθολογικά και αναπαράγει την ίδια πολιτική που μας έφερε εδώ που είμαστε. Για τα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η χώρα μας έχει υποστεί απώλεια κύρους και ξεφτιλίζεται από την Τουρκία. Ακόμη, παρατήρησε την έλλειψη σταθερού πλαισίου εθνικής στρατηγικής και τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας.

Ο Γιώργος Καρατάσιος χαρακτήρισε το βιβλίο ως πολιτικό δοκίμιο στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε σε περίοδο κρίσης τα πολιτικά πρόσωπα να λειτουργούν εντός πλαισίου.

Ο Ζήσης Πατσίκας, σημείωσε ότι η βαθιά γνώση του συγγραφέα τον επιτρέπει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση ενώ για το βιβλίο είπε ότι αποτελεί βοήθημα για το πώς η Ελλάδα πρέπει να πορευτεί στο μέλλον.

{jlex}flickr:72157695391062854{/jlex}