Το νέο της βιβλίο παρουσίασε στην Βέροια η Νόρα Πυλόρωφ (φωτογραφίες, βίντεο)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ με τίτλο «Συνένοχοι».

Το τρίτο μυθιστόρημα της συγγραφέως παρουσιάστηκε την Δευτέρα 23 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Προλόγισε ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Καρασάββας, ο οποίος μίλησε για τη γνωριμία του με τη συγγραφέα, ενώ αναφέρθηκε στο βιογραφικό και το συγγραφικό της έργο. «Η Νόρα Πυλόρωφ έχει μία αξιόλογη πορεία στην σύγχρονη λογοτεχνία». Διαβάζοντας το μυθιστόρημα διαπίστωσε πρώτα ότι το μυθιστόρημα ταιριάζει στην προσωπικότητά της. Όσον αφορά το βιβλίο παρατήρησε ότι το ιστορικό πλαίσιο δένει όμορφα με την μυθοπλασία, πράγμα που αποτελεί εγγύηση για ένα καλό μυθιστόρημα. Ο αναγνώστης τελειώνοντας το βιβλίο έχει κέρδος, αφού μαθαίνει για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και ωθείται στο να διαβάσει περισσότερα ιστορικά βιβλία. «Στην αρχή έχουμε μονολόγους, που σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε διαλόγους. Έτσι η αφήγηση γίνεται ρέουσα και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη… Με την ιστορία στο τρένο, η ατμόσφαιρα θυμίζει νουάρ». Κάτι που άρεσε στον κ. Καρασάββα είναι ότι υπάρχουν τίτλοι και υπότιτλοι στα κεφάλαια του βιβλίου, κάτι που είναι βολικό και ξεκουράζει τον αναγνώστη. «Το θέμα του βιβλίου πραγματεύεται ένα σημαντικό ζήτημα. Τις εκτοπίσεις των Εβραίων και την ευθύνη γύρω από αυτό το έγκλημα… Θίγονται θέματα συλλογικής και η ευθύνη των άλλων. Η ιστορία είναι αληθινή με στοιχεία μυθοπλασίας. Η υπόθεση καταλήγει με αρχαιοελληνικό τρόπο, δηλαδή με κάθειρξη... Σε καίριες καταστάσεις πρέπει να αντιληφθούμε που είναι ο χαμένος μας ανθρωπισμός και να αναδείξουμε το μεγαλείο του», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ζωγράφος Φωτεινή Χαμιδιελή. «Οι Συνένοχοι είναι ένα βιβλίο που συμπληρώνει κατά έναν τρόπο την εικόνα της συγγραφέως, που έχει λόγο πλούσιο, έκφραση χαρακτηριστική και το ταλέντο να προσκαλεί τους αναγνώστες στους κόσμους που δημιουργεί… Το αφήγημα μένει στην σκέψη κι ακολουθεί τον αναγνώστη. Η αφήγηση σε παρασύρει με μια γλώσσα που ρέει αβίαστα, συχνά με μικρές, κοφτές φράσεις που μοιάζει να κυλούν η μία μέσα στην άλλη. Από τις πρώτες σελίδες η συγγραφέας κάνει τις προθέσεις τις ξεκάθαρες, ότι το βιβλίο θα οδηγήσει τόσο τους χαρακτήρες όσο τον αναγνώστη σε μονοπάτια που δεν είναι και τόσο φωτεινά. Στήνει το σκηνικό της στο βαγόνι ενός τρένου… Με ζωντανή περιγραφή, ανεβαίνουν οι ήρωες του βιβλίου ένας ένας στην σκηνή. Ένα γεγονός τραγικό που αγνοούν και το καταχωνιάζουν στη μνήμη τους, που τους σημαδεύει βαθιά… Η συγγραφέας μελετάει κι εμβαθύνει τους χαρακτήρες του βιβλίου… Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ιδέα της ενοχής, της προσωπικής όσο και της συλλογικής και ο τρόπος που ο κάθε χαρακτήρας του βιβλίου τη διαχειρίζεται... Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την ενοχή που είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, αλλά και για την σιωπή που αρχίζει να μας πνίγει…», είπε η κ. Χαμιδιελή.

Ακολούθησε ο Φιλόλογος Αλέξανδρος Κόγκας λέγοντας ότι το βιβλίο δεν πραγματεύεται ένα εύκολο θέμα. Μίλησε για το αινιγματικό εξώφυλλο, που εικονίζει ένα τσαλαπατημένο ηλιοτρόπιο. Καθώς καλύφθηκε σε ένα μεγάλο μέρος από τους προλαλήσαντες μίλησε για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου και το απρόοπτο συμβάν, που τους απομακρύνει και στη συνέχεια τους ενώνει. «Το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο… Το βιβλίο θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την αλήθεια…», είπε.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας η οποία μίλησε για το νέο της βιβλίο, ενώ διάβασε απόσπασμα του βιβλίου. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά στο πιάνο o μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Aναστάσιος Κετίκογλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή. «Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας. »Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…» Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο. Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα.

{jlex}flickr:72157696001480655{/jlex}