proteas

tsakiridis tires

logomageia

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του Κ. Γκιουλέκα "Ο Μακεδονικός Αγώνας" (φωτογραφίες, βίντεο)

Παρουσιάστηκε την Δευτέρα στην Βέροια, στον κινηματογράφο Σταρ, το βιβλίο του βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα, “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής”.

Πρόκειται για έναν αφιερωματικό, 400 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία.

Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.

Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, και όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα του συγγραφέα στην Σόφια, την Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες.

Στην παρουσίαση της Βέροιας χαιρετισμό απηύθυνα, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο δίκαιο του Μακεδονικού Αγώνα και τον συνέδεσε με το σημερινό ζήτημα των Σκοπίων, μιλώντας για πονηριά και ψευτιά των Σκοπιανών και ένα όνομα που έκλεψαν πριν 70 χρόνια (δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο παρακάτω βίντεο).

Ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος, είπε για το βιβλίο ότι ξεδιπλώνει με ιστορική γνώση και μνήμη τον Μακεδονικό Αγώνα και τόνισε ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική (δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο παρακάτω βίντεο).

Στην Βέροια, προλόγισε ο π.Επ.Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Λεοντιάδης, ο οποίος έκανε αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία ((δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο παρακάτω βίντεο).

Την κεντρική παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Α.Π.Θ., π.Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος βουλευτής-ευρωβουλευτής, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου ο οποίος μίλησε για ένα σημαντικό βιβλίο με πρωτοποριακές πηγές το οποίο ξετυλίγει το έπος του Μακεδονικού Αγώνα. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε αναλυτικά στα περιεχόμενα του βιβλίου, μίλησε για τις ιστορικές εξελίξεις της περιόδου και ανέφερε τους ήρωες του αγώνα (δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο παρακάτω βίντεο).

Ο δημοσιογράφος, ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού Γεώργιος Μελίκης αναφέρθηκε στην ιστορική χρησιμότητα του βιβλίου (δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο παρακάτω βίντεο).

Τέλος συγγραφέας, δικηγόρος, δημοσιογράφος, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο γιατί δεν είχε δικαίωμα να κρατήσει όλο αυτό το υλικό για τον εαυτό του. Μίλησε για την συνέντευξή του με την κόρη του Παύλου Μελά, ενώ αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που επιτέλεσε ο τύπος της εποχής. Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό λέγοντας: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Θέλουμε μια ήρεμη γειτονιά χωρίς ζημιά των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν μας απειλούν στρατιωτικά τα Σκόπια, αλλά το όνομα είναι το όχημα των αλυτρωτικών τους διαθέσεων. Πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για την σύνθετη ονομασία» (δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο παρακάτω βίντεο).

Την εκδήλωση συντόνισε η Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη.

dyslexia centers

tsiafoulis

sidiropoulos

meimaridis

studio 69